Območje Continassa/1 - Projekt

Le še nekaj mesecev nas čaka do enega največjih in v zadnjih letih najbolj pričakovanih dogodkov. Otvoritev novega, lastnega stadiona kjer je včasih stal Delle Alpi, na katerem so padale ekipe kot so Real Madrid, Ajax, Borussia Dortmund, Milan in mnogi drugi. Za vsakimi vrati, ki se zapirajo, se odpirajo nova. In tudi v tem primeru bo tako. Vendar projekt lastnega stadiona ni edini, katerega namerava v prihodnosti uresničiti Juventus. Vodstvo kluba je namreč delno že razkrila svoje načrte za ''projekt Continassa'', ki ni nič manj pomemben ter nič manj zanimiv od stadiona, kljub temu, da gre za nekoliko dolgoročnejši projekt.

alt

Že dlje časa je jasno, da je bilo območje ''Continassa'' dodeljeno Juventusu, kateri bo moral zanj skrbeti ter ga, še prej, popolnoma obnoviti. Projekt je bil eden prvih ciljev, katerih si je pred letom dni zadal Andrea Agnelli, ko je zamenjal Cobolli-Giglija na mestu predsednika Stare dame. Klub je odkupil lastništvo nad ozemljem za naslednjih 99 let. Cilj te dolge reportaže je opisati vse kar vsebuje ta projekt, skupaj s problematikami ter morebitnimi dvomi, ki ga obkrožajo. Sploh zato, ker se o projektu v medijih piše zelo malo (predvsem zato, ker je šele v fazi priprav) in prav zaradi tega se zahvaljujem delničarju ter navijaču Juventusa Emiliu Cambiaghiju za vse koristne podatke ter ne nazadnje tudi slike. Cilj projekta Continassa je v bistvu nekakšna dopolnitev projekta stadion, kateri je nastal mnogo prej.

O ČEM SE GRE
Najprej naj povem, da ime ''Continassa'' v resnici ni ime območja, ampak ime stare in velike kmečke hiše, ki se nahaja na tem območju, skupaj z raznimi drugimi strukturami; ampak, zaradi lažjega razumevanja, vsi občani uporabljajo ime ''pri Continassi'' za celotno območje. Naj povem, če je to sploh še potrebno, da je to ogromno območje tik zraven novega stadiona in ravno zaradi tega zgornji izraz ''dopolnitev projekta stadion''.
Območje o katerem je govora je veliko približno 271.00 m2 in gre za nekakšen kvadrat, ki na severu meji z ulico Druento, na zahodu z ulico Traves, na jugu s cesto Ferrara ter Grosseto in na vzhodu s  cesto Grande Torino. Spodnja mapa prikazuje območje Continassa (levo od ceste Grande Torino) ter območje stadiona (desno od ceste Grande Torino).

alt

DEGREDACIJA OBMOČJA
Kot v večini primerov predmestnih con, kjer so včasih stala kmetijska območja, je tudi to območje občina Torino zadnjih nekaj desetletij povsem zanemarjala. Takšna območja največkrat postanejo industrijske cone, stanovanjske cone, cone nakupovalnih centrov, itd.
Naj omenimo, da ne le območje Continassa, ampak tudi območje kjer bo stal novi stadion oziroma kjer je stal nekdanji Delle Alipi, je bilo do 80ih let kmetijska cona. Nekdanja policijska postaja, ki je stala na cesti Altessano, je bila pred tem kmečka hiša. Na območju kjer danes gradijo trgovski center ter parkirišča (tik ob stadionu), je bilo nekoč polno dreves, njiv ter sadovnjakov. Na tej kmetiji so šole pogosto organizirale ekskurzije, kjer so se skozi dan učili o kmetijstvu, o mikroorganizmih ter o raznih načinih, kako vzgojiti sadike karseda dobro. Številni so bili šolarji, ki so se takrat sprehajali po območju, kjer so le nekaj let za tem igralci Juventusa zabijali zgodovinske zadetke ter osvajali naslove. Zdaj, da se vrnemo nazaj na temo nekdanjih kmetijskih con, je treba povedati, da so nekateri od teh krajev postali prava smetišča, zapuščeni s strani javnih ter privatnih služb, katere so, očitno, imele druge prioritete. Območje Continassa je, za razliko od območja stadiona, prav ena od teh. Cigani, nomadi, prostitucija, plevel, podgane in nezakonito odlaganje odpadkov so danes glavne značilnosti Continasse. Izjeme so le PalaTorino, Arena Rock ter travnik, kjer stoji vodovodni sistem. Degredacija je s časom prišla do te mere, da je območje postalo poslovno neprivlačno, saj je na tem mestu težko ustvariti kaj novega, glede na to, da so nekaj metrov stran travniki polni pnevmatik, starih straniščnih školjk, starih televizorjev, vrečk s smetmi, ostankov ruševin, itd.
Spodnje slike so bile poslikane različnih delov Continasse.

alt

alt

alt

alt

alt

PROJEKT JUVENTUSA
Zdaj, ko približno vemo o kakšni coni je govora in o njeni problematiki, je dobro razumeti kakšen je projekt Juventusa. Sestavljen je iz več točk:

1 – popolna obnova kmetijske hiše Continassa, kjer bo v prihodnje nov sedež kluba.
2 – ureditev javnega parka v velikosti približno 61.000 m2.
3 – gradnja in odprtje nogometne šole.
4 – gradnja struktur namenjena za treninge. Seveda je govora o manjših igriščih, telovadnici ter slačilnicah ob nogometni šoli (vse skupaj na približno 29.000 m2) in ne gre za trening center Juventusa, kateri bo še naprej v Vinovu.
5 – čeprav je pri tej točki še nekaj neznank, bi moral Juventus ponovno aktivirati delovanje Arene Rock.
6 – Približno 15.000 m2 bo namenjenih za osebne storitve ter podjetja. Govora je o kongresnih dvoranah, zdravstvenem domu, hotelih, itd.

Do uresničitve celotnega projekta oziroma vseh šestih točk, bomo morali počakati približno 10 let in preden začnem z reportažo naj povem, da so bo naše virtualno potovanje potekalo v smeri urinega kazalca, kajti tako bo vsem lažje za razumeti o katerih conah je govora.