Reto Ziegler je novi igralec Juventusa

Potem, ko je v sredo uspešno prestal vse zdravniške preglede, je danes dopoldne Reto Ziegler podpisal pogodbo z Juventusom.

25-letni levi bočni branilec, kateremu je ob koncu sezone potekla pogodba s Sampdorio, tako, da se je v Torino preselil kot prosti igralec, je tako podpisal 4 letno pogodbo, po kateri bo pri Juventusu ostal do junija 2015. Reprezentant Švice je tako po Pirlu že druga okrepitev Juventusa, pa čeprav se prestopni rok uradni še ni niti začel.

 

Reto Ziegler se je rodil 16 januarja 1986 v Ženevi, kjer je tudi začel svoje nogometne korake. A že pri svojih 14 letih so ga opazili pri enem izmed največjih švicarskih klubov, Grasshoperju. Tam je najprej 2 leti odigral za mladinsko ekipo, ampak se je že pri 16 letih prebil v prvo ekipo in v naslednjih dveh letih za člansko moštvo zaigral na kar 41 tekmah. Nato je sledil prestop v enega izmed boljših angleških klubov, londonski Tottenham. Kmalu je postal zelo pomemben člen, predvsem na levi strani na sredini, pa tudi kot levi bočni igralec. Ampak 31 odigranih tekem in nagrada za najboljšega mladega igralca leta pri Tottenhamu nista bili dovolj, da bi ostal v klubu, ampak ga je le ta poslal na posojo v Nemčijo, h Hamburgerju. Tam je odigral le nekaj tekem in zaradi nezadovoljstva trenerja Thomasa Dolla, se je že januarja vrnil nazaj v Anglijo, ampak ne h Tottenhamu, ampak na novo posojo, tokrat k Wiganu. Tudi tu pa ni dobival kakšne bolj izrazite minutaže, zato se je poleti 2006 vrnil v Tottenham. V novi sezoni je odigral le 4 tekme in se potem januarja preselil na novo posojo k Sampdoriji. Pri klubu iz Genove je igral bolj pogosto in se ob koncu leta tudi dokončno preselil v Italijo. V prvi celotni sezoni pri Sampdoriji je večino tekem začel iz klopi, nato pa je v drugi sezoni sledil preporod in Ziegler je postal prva izbira na levi bočni poziciji. V sezoni 2010/2011 je bil s strani medijev velikokrat povezan tako z Juventusom, kot z Milanom, ampak se je odločil, da ostane v Sampdoriji. Ob koncu letošnje sezone, ko mu je potekla pogodba in ko je Sampdorija izpadla v serie B, se je odločil, da se pridruži Juventusu.

Ziegler je tudi švicarski reprezentant, potem ko je šel skozi vse mladinske reprezentance, je pri 19 letih, natančneje 26. marca 2005 debitiral tudi v članski reprezentanci na kvalifikacijski tekmi proti Franciji. Kljub temu ni bil izbral za nastop na svetovnem prvenstvu 2006 v Nemčiji. Svoj prvi nastop na velikih tekmovanjih je dočakal lani, na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki, kjer je Švica osvojila 3 mesto v svoji skupini in premagal kasnejše svetovne prvake, reprezentanco Španije. Ziegler je do sedaj za Švico nastopil na 21 tekmah in dosegel tudi 2 zadetka.