Mercato 360°/4

Medtem ko je faza obrambe že v fazu zaključka, pa velja ravno obratno za vezo in napad, kjer bi, po Marottinih besedah, morala priti dva zvezdniška igralca. Poglejmo si skupaj kdo bi lahko to bila in kdo bosta naslednja dva vezista Juventusa v novi sezoni.

SREDINA

alt

Nora ideja
Po Zieglerju ter Lichtsteinerju si je Juventus priboril tudi usluge njunega rojaka, Gokhana Inlerja. Ko je že vse kazalo, da bo Inler podpisal pogodbo z Napolijem, se je v dvoboj vključil Juventus, ki je igralcu na leto ponudil 2,2 milijona evrov (plus bonusi) in dvoboj tudi dobil. Z igralcem je torej že vse zmenjeno, tako kot tudi z Udinesejem. In tudi tukaj vam lahko zagotovimo, da bo Inler, kot tretji Švicar, v naslednji sezoni igral v dresu Juventusa.

Če je vse dogovorjeno, zakaj ni že uradnega podpisa? Prejšnji teden se je Juventus najprej sestal z igralčevim zastopnikom Dinom Lambertijem, ki se je strinjal s ponujenim. Nekaj dni za tem sta sledila še dva sestanka (četrtek in petek) med Juventusom in Udinesejem, kateremu je Stara dama predstavila svojo noro idejo: želimo Inlerja in Alexis Sancheza. Po prvem sestanku je nekaj dvomov še obstajalo, vendar je šlo v drugo dosti boljše.
Uradna ponudba Juventusa je 30 milijonov plus solastništvi Ekdala ter Giovinca: skupna vrednost, torej, približno 50 milijonov evrov. Vendar pa ponudba ne velja le za Inlerja ter Sancheza, ampak tudi za odkup Motte ter Pepeta. Predsednik Pozzo in športni direktor Larini ponudbe nista zavrnila, vendar pogovori še vedno potekajo, kajti treba je ''obdelati'' vse najmanjše detajle. V ponedeljek je na sporedu nov sestanek (ta teden ni bilo nobenega sestanka, kot so to trdili mediji), kjer bo Udinese najverjetneje predstavil svoje pogoje. V zadnjih urah so pri Juventusu prišli na še eno idejo, ki bi lahko poskrbela za pozitiven zaključek operacije. Parma je namreč izkazala zanimanje za Giandonata in pri Juventusu zdaj želijo 20-letnega Italijana zamenjati za polovico Giovinca, katerega lahko Parma odkupi za 3 milijone evrov (Seba bi bil tako lahko v celoti prodan Udineseju).

Ponudba je torej zahtevna in prav zaradi tega Inler še ni uradno podpisal za Juventus. Vendar pa, naj povem še dve stvari: Tako za Inlerja kot za Sancheza, je željo izrazil sam Antonio Conte (za razliko od prejšnjih dveh prestopov, katere je le ''potrdil'', kajti pogajanja z igralcema so potekla že nekaj mesecev). Druga stvar je, da že imamo dogovor s Čilencem, ki bi ob pozitivnem zaključku operacije, pri Juventusu prejemal kar 4 milijone evrov (plus bonuse).
Pri Udineseju želijo Sancheza prodat najboljšemu ponudniku (konkurenca je huda, predvsem Interja, Barcelone ter Manchester Cityja), vendar ni skrivnost, da Guidolin zelo ceni Giovinca ter Ekdala.

O Aquilaniju odloča Conte
Juventus in Liverpool sta že zaključila pogajanja. Rezultat: neodločeno. Odkupna klavzula Alberta Aquilanija je znašala 16 milijonov evrov, vendar je Marotta, po dolgotrajnih pogovorih in prepričevanjih, ceno znižal na 10 milijonov. Skupni dogovor, torej, vendar ali bo Aquilani dejansko ostal pri Juventusu je vprašanje, na katerega ima pravico odgovoriti le Antonio Conte. Vprašanje časa, vendar Juventus ne sedi križem rok. Če bo novi trener Juventusa zavrnil Aquilanija, in po prvih informacijah naj bi se nagibal prav k tem, je že pripravljen napad na Riccarda Montoliva. Tudi on na odhodnih vratih Fiorentine, saj je vodstvu že dal vedeti, da ne namerava podaljšati pogodbe. Konkurenca je huda (tako Milan kot Inter sta izkazala zanimanje zanj), vendar Juventus ima, kot smo že pisali, v rokavu pomembnega asa: Jorge Martineza. Juventus ima dogovor z igralcem (2,5 milijonov plus bonusi) že več tednov, vendar, zdaj je vse odvisno le od Conteja.

Medtem pa je že vse dogovorjeno za prihod Michela Pazienze iz Napolija, ki bo prišel brez odškodnine. Zdravniški pregled bo najverjetneje opravil že v ponedeljek in če gre vse po sreči, mu bo družbo pri tem delal tudi Gohkan Inler.

Sissoko in Melo nezaželena

alt

Čeprav mediji pišejo, da si Antonio Conte želi obdržati Moma Sissokoja, pa temu ni tako. Momo Sissoko je že nekaj mesecev nazaj zaprosil za odhod in pri vodstvu mu bodo željo z veseljem izpolnili. Najverjetnejša destinacija je Marseille, katere trener je Didier Deshamps in kateri je Momu že ponudil pogodbo, s katero se je igralec strinjal. Vendar Sissoko bi lahko bil uporabljen v kakšni operaciji pri znižanju cene igralcu in ravno zaradi tega Juventus še ni dokončno odobril prodaje. Vendar zgleda, da je vse to le vprašanje časa.

Obratno je s Felipejem Melom. Brazilec v Juventusu ni več zaželen: tako pri vodstvu, s katerim se je nekajkrat tudi že skregal, tako pri soigralcu, kateri ne prenašajo več njegovega obnašanja (včasih tudi precej otročjega) in ne nazadnje tudi pri mladincih ne, zaradi njegovega manjvrednega obnašanja do njih. Vendar problem pri prodaji je le en, čeprav velik: ponudbe, ki jih ni od nikogar. Vodstvo Stare dame je igralčevem zastopniku že dalo jasno vedeti, da si mora čim prej najti nov klub. Kar želijo pri Juventusu je le 12-13 v njihovih blagajnah. Agentje Brazilca so se že podali na iskanje novega kluba, vendar za zdaj neuspešno.

 

NAPAD

alt

V napadu vse mirno
Marotta je obljubil novega napadalca, vendar sem ne moremo šteti Sancheza, ki bi v Contejevem sistemu 4-2-4 najverjetneje igral na krilu. Mediji s Staro damo povezujejo številne igralce: Aguero, Higuain, Benzema, Rossi, Tevez, itd. Res je, da je Juventus že govoril s prestopniki teh igralcev (tako kot tudi številnih drugih), vendar za zdaj ni bilo storjenega nobenega koraka več. Občutek je ta, tudi zaradi Conteja, ki igra z dvema fizično močnima ter istočasno dinamičnima napadalcema, da bi lahko v Juventus, z enoletno zamudo, prišel Edin Džeko, ki odgovarja temu prototipu. Reprezentant Bosne in Hercegovine si ni najbolje znašel v Angliji in si želi spremeniti okolje. Večkrat je že izrazil željo po igranju v Italiji in zato ga ne bi bilo pretežko prepričati v prestop k Juventusu. Pri Juventusu že nekaj časa analizirajo situacijo in Marotta že razmišlja o svoji najljubši opciji, torej posoji (v blagajne Cityja bi tako šlo 5 milijonov) z možnostjo odkupa v višini 25 milijonov evrov. Za zdaj je to le ideja, vendar ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi se poleti tudi konkretizirala. Ne nazadnje smo na naši strani že pisali o sestanku med Juventusom in Cityjem 16. aprila. Kdove, če ni bila glavna tema pogovora zares Edin Džeko.

Aguero pripravljen na veliko izdajo
Prihodnost Sergia Aguera se imenuje Real Madrid, ne glede na to kako nemogoče se to sliši. ''El Kun'' močno pritiska na prestop k osovraženim bratrancem. Treber Belega baleta, Jose Mourinho, vsak dan govori z igralcem in ga skuša prepričati v prihod ter v to veliko izdajo. Kljub besedam Florentina Pereza, ki trdi da ne obstaja nobeno zanimanje s strani Reala, je občutek ta, da se bo operacija končala pozitivno (za igralca in Real). Novica, da je Juventus ponudil Atleticu (čeprav neformalno) Amaurija ter 25 milijonov evrov, je resnična, vendar odgovor je bil jasen: igralec bo zapustil klub le v primeru, da nekdo plača odkupno klavzulo vredno 45 milijonov evrov. Vendar igralec si želi ostati v Madridu in, predvsem, si želi v naslednji sezoni igrati v Ligi prvakov. Poleg tega pa je odkupno klavzulo pripravljen plačati le en klub: Real Madrid.