Mojstrovina Narduccija

Za trenutek se odmaknimo od obtožb in se preselimo na trenutno dogajanje, ki poteka v Neaplju na rednem sodstvu (kazenskem), kjer na pritožbenem postopku svojo nedolžnost v procesu Calciopoli uspešno dokazujejo Moggi, De Santis, Bergamo ter ostale fizične osebe. Gleda na stanje Juventusa verjetno ni pravi čas za ta članek, vendar dolžnost je dolžnost.

alt

Pred dobrim mesecem oziroma če smo bolj natančni, 25. januarja letos, je bila na sporedu ena od mnogih ''bliskovitih'' obravnav: slabih 18 minut, od katerega jih je bilo kar 8 namenjenih branju pritožb. Izpisovalec telefonskih pogovorov, inženir Roberto Porto, je imel določene težave pri zaključevanju svojega dela v določenem času in je zaprosil za dodaten mesec, za 18. februar kot zadnji dan, da odda vse izpise, nova obravnava pa je bila navedena za 22. februarja. Skoraj en mesec brez obravnave in brez novosti. Pavza je bila torej obvezna, čeprav bi lahko, če bi želeli, tisti čas namenili za poslušanje prič.

Ko smo se vrnili v dvorano, je inženir Porto ponovno zaprosil za novih 45 dni, ter še bolj podaljšal čas procesa. Hud udarec za obtožene, ki so se že tako ali tako odrekli večini svojih prič zaradi tega, da bi bila do poletja razsodba že znana. Ampak ni pomagalo nič. Ravno obratno, šlo je le še na slabše. 22., na novi obravnavi, je tožilstvo končno oznanila, da želi poklicati še zadnjih devet prič, kljub temu, da so se preiskave uradno zaključile aprila leta 2007. Deset mesecev po tem, ko so med dokaze podali ''memorial'' Giacinta Facchettija in govorili s sinom Gianfelicejem, so zahtevali, da svojo zgodbo pove še kot priča. Deset mesecev je dosti. In ne samo to: tudi ostale priče, kot sta Nucini ter Monti, ki naj bi bila poleg Gianfeliceja ena od glavnih prič. Ter ostali, med katerimi je tudi Corbelli, katerega je Luciano Moggi že tožil še pred njegovim pričanjem; drugi, Zamparini, je že zdavnaj povedal naj ga pustijo na miru, ter zadnja dva, Baraldi in Minotti, ki nista imela drugega kot ''predvidevanj'', ki pa so se nanašale le na Antonia Girauda.

Na obravnavi 1. marca se prva dva ne prikažeta in prav tako niti Narducci. In tukaj se začne mojstrovina. 28. februarja, dan pred zadnjo obravnavo (neuporabno za tožilce, kot vse pred njo), se je uradno začela sodba s strani VRHOVNEGA SODSTVA proti glavni sodnici v sojenju o Calciopoliju, Teresi Casoriji. Sodba je nastala po pritožbi njenih kolegov pri  ''IX Sezione'' na kazenskem sodišču v Neaplju, ki obtožujejo sodnico Casorio, da je imela nepravičen odnos in da je uporabila neprimeren ton proti svojim kolegom ter sodelavcev iz pisarne. Skratka nesoglasje znotraj tožilstva, kjer se zahteva glava (virtualno, jasno) od premalo cenjene (z njihove strani) Casorie. Kaj ima Calciopoli opraviti z vsem tem? Ima, ker se sodba na vrhovnem sodstvu 8. aprila začne z dvema glavnima pričama in dva, ki bosta takrat poslušana, sta prav Narduci ter Capuano. Dva, ki sta že vedela in preštudirala stvar, bosta torej prišla prva na začetek postopka na vrhovnem sodišču. Kot smo napisali, se na obravnavi 1. marca niso prikazali Gianfelice Facchetti, Danilo Nucini in tožilec Narducci (tudi Zamparini ne, ampak on ima le ''predvidevanja''), medtem ko se je mladi Capuano, sam, ''spravil'' na ''manj pomembne'' priče, tiste za katere so vsi vedeli, da ne bodo kaj preveč dodali procesu. Tožilci med prvimi. Obravnava jasno in glasno v korist obtoženih, tako kot vse do zdaj.

Zmaga, ampak poglejmo kako se stvar obrne: naslednji dan oba tožilca, na PRITOŽBENO SODIŠČE, vložijo izjavo oziroma ugovor (neverjetno, to je že drugič ko sta to naredila), ki ga je izjavila sodnica Casoria, s katerim naj bi kršila 36. člen zakona o kazenskem postopku, ki govori o ''osebnih interesih v procesu''. Ta interes naj bi bil, po mnenju dveh tožilcev, možnost maščevanja s strani Casorie proti obema tožilcema, zaradi procesa na vrhovnem sodišču, katerega pobudnika sta prav ona dva. ''Pomanjkanje objektivnosti pri presoji'' je zapisala, z nekoliko omiljenimi besedami, Gazzetta dello Sport.

alt

Ampak presenečenj še ni konec. »Zmeden sem zaradi časa v tem postopku. 1. marca sta se tožilca dogovorila s Casorio, da bodo poklicali še nekaj prič, med katerimi Nucinija ter Facchettija ml., katera se nista predstavila, naslednji dan pa vložijo pritožbo z zahtevo za takojšnjo prekinitev postopka.  Dokument, ki zaradi njegove zapletenosti, ne more biti pripravljen v enem samem dnevu: skratka, sumimo, da je to poteza s katerim bi zaustavili proces, ki vsekakor ni potekal po njihovih načrtih«, tako je povedal odvetnik Gallinelli.

Ko so bili odvetniki obtoženih že pripravljeni ustvariti pekel v dvorani (Prioreschi je celo svetoval Nuciniju, da se na pričanje pojavi z odvetnikom), so Nucini in ostali pridobili na času tako, da so zahtevali suspenz vseh postopkov v katerih sodeluje Casoria (torej tudi tega o Calciopoliju), ki tako ne bi mogla oznaniti razsodbo dokler pritožbeno sodišče ne dokonča postopka proti njej (poleti pa gredo vsi na počitnice, kot je v navadi). Poleg vsega tega, če pustimo ta postopek na pritožbenem sodišču za trenutek na strani, bo Casorija po poletju najverjetneje preseljena na drugo sodišče, zaradi postopka na vrhovnem sodišču (če bi se seveda dokazalo vse, za kar jo obtožujejo, jasno).

Dovolj je ena poteza, ampak narejena dobro. Nesramnost, če želimo reči temu tako. Ampak to je vojna in tako kot v ljubezni, tudi v dvoranah ne moremo izključiti presenečenj. Calciopoli je tudi to. Je bitka sestavljena iz dokumentov, zavrnitev, tekma s časom. In najbolj smešno pri vsem tem je, da se tožilstvo obnaša kot bi bili obtoženci ter da se odvetniki obtoženih obnašajo kot bi bili zastopniki nogometašev, ko si želijo čim hitreje dokončati prestop, ker so prepričani, da imajo vse karte v svojih rokah. To je tekma v pokru. Če bi bila pravična, bi jih Moggi vse raztrgal.

CASORIA Teresa – Sodnica ''IX Sezione'', kazenskega sodišča v Neaplju.
NARDUCCI Giuseppe – Eden od dveh tožicev.
CAPUANO Stefano – Eden od dveh tožilcev.
PORTO Roberto – Strokovnjak za izpise telefonskih pogovorov.
PRIORESCHI Maurilio – Odvetnik Luciana Moggija.
GALLINELLI Paolo – Odvetnik Massima De Santisa.