FIGC: Inter je kriv

10. maja 2010 je Andrea Agnelli, predsednik Juventusa, poslal na italijansko nogometno zvezo (FIGC)  pritožbeni postopek procesa Calciopoli, v katerem zahteva pravično obravnavanje vseh oseb oziroma klubov. Počakati smo morali sedem mesecev, da je zvezni tožilec nogometne zveze Stefano Palazzi sploh odprl preiskavo in štirinajst mesecev, da je podal (skupaj s svojimi kolegi) svojo odločitev oziroma obsodbo. Dolgo, če to dobo primerjamo z letom 2006, ko je bil Juventus kaznovan v slabih treh tednih. Poglejmo si, kako se je odločilo športno sodišče italijanske zveze.

alt

Na 72-ih straneh je zvezni tožilec Stefano Palazzi podal razloge za razsodbo v procesu ''Calciopoli 2'', ki je pripeljala do oprostitve vseh obtoženih zaradi zastaranja primera (t.i. prescrizione). Vendar zvezni tožilec razloži tudi, kakšne bi bile obsodbe v primeru, če postopek ne bi presegel časa, ko proces po zakonu zastari. Huda je predvsem obsodba, ki bremeni nekdanjega predsednika Interja, Giacinta Facchettija, kateri je bil spoznan za krivega nezakonitega ravnanja.

Kar se pa tiče naslova 2005/2006, ki ga je na igrišču osvojil Juventus, za zeleno mizo pa Inter, bo odločitev znana šele 18. julija, zato je boljše, da o tem pišemo čez slaba dva tedna in se danes osredotočimo le na razsodbo italijanske nogometne zveze.

»Resna in ponavljajoča se vedenja«, je v svojem 72 strani dolgem uradnem tisku zapisal Stefano Palazzi. Kar pomeni: ponavljajoči telefonski pogovori, dobri odnosi med sogovorniki, zanašanje se na prejete informacije, povračilo zahtevanih informacij ter popolna neskladnost dokazov katere so preučevali med preiskavo, predstavljajo hudo in jasno nezakonito dejanje. Poglejmo si, kako so bili posamezniki obsojeni.

NEDOLŽNI –Zamparini (Palermo) in Zanzi (Atalanta), ker so njuni telefonski pogovori s sodniškima delegatoma, Bergamom ter Pairettom, nepomembni.

KRIVI NEŠPRTNEGA VEDENJA– Kršitev 1. člena so bili obsojeni: Cellino (Cagliari), Campadelli (Chievo), Foshi (Palermo), Gasparin (Vicenza), Governato (Bresia), Corsi (Empoli), Spalletti (Udinese).

Leta 2006 so bili zaradi kršitve 1. člena že obsojeni Foti (Reggina), Meani (Milan), sodniški delegati Bergamo, Pairetto, Mazzei in Lanese, ter sodnik De Santis.

KRIVI NEZAKONITEGA RAVNANJA– Zvezno tožilstvo je obsodilo Livorno (Spinelli) ter Inter (Facchetti). Predvsem proti Facchettiju je bil Palazzi zelo oster: »Urad je mnenja, da so ravnanja tako huda, da kršijo tako 1. odstavek 1. člena (po športnem zakoniku), kot tudi 1. odstavek 6. člena, saj si je Internazionale F.C. preko sojenj z njimi zagotovili prednosti na lestvici«. Manj oster je bil proti še enemu obtoženemu, Massimu Morattiju: »Vedel je, da ima Facchetti kontakte s sodniškimi delegati, kot je razvidno iz telefonskih pogovorov, vendar je obsojen le kršitev 1. člena«.

JUVENTUS-INTER, RAZLIKE V OBSODBI:

Kot že napisano, je Inter kriv zaradi nešportnega vedenja (1. člen) ter nezakonitega ravnanja (6. člen). Predvsem 6. člen je pomemben, kajti kršitev le-tega, pomeni izpad v eno od nižjih lig. In kje se obsodba razlikuje z Juventusovo? Razlika je ta, da je bil Juventus obsojen večkratnega nešportnega vedenja (1. člen), katerega so sodniki na športnem sodniku poimenovali v ''strukturno nezakonito ravnanje'', kateri ne obstaja v športnem zakoniku, imel pa naj bi enako vrednost kot 6. člen.
Skratka strukturno nezakonito ravnanje je kršitev, ki v športnem zakoniku ne obstaja in je zato težko razumeti, zakaj so Juventus kaznovali z igranjem v nižji ligi. Na srečo obsodba Interja ni tako zapletena, zato lahko z gotovostjo rečemo, da so krivi nezakonitega vedenja in si potemtakem zaslužijo igranje v eni od nižjih lig.

alt

»INTER JE NEDOLŽEN«

To so besede predsednika Interja, Massima Morattija, ki pravi, da se z odločitvijo športnega sodišča ne strinja in se bo boril do konca, da bi dokazal nedolžnost. Kot navijači Juventusa, ki imamo radi pravičnost, si drugega kot to niti ne moremo želeti. Če bi se Moratti namreč pritožil na odločitev, bi se s tem avtomatsko odrekel ''zastaranju procesa'', kar bi pomenilo, če bi seveda športno sodišče potrdilo razsodbo, da bi Inter dejansko lahko oziroma moral leteti v nižjo ligo.
Če je Massimo Moratti zares tako nedolžen, kot je trdil vseh pet let in kot so še danes, kljub obsodbi, prepričani navijači Interja…naj naredi nam ter svojim navijačem uslugo, tako da se odreče ''zastaranju primera'' in se bori za svojo nedolžnost. V nasprotnem primeru njemu in navijačem Interja ne preostane drugega, kot da sprejmejo krivdo ter vpletenost v afero Calciopoli.

NAŠA ZMAGA?

Nobena zmaga. Potrpet bo potrebno še nekaj tednov, da bomo lahko proslavljali. Za to kar so nam naredili, bo potrebno dosti več, da bi lahko slavili končno zmago. Kot prvo oba naslova, katera, uradno, še vedno nista na belo-črnih dresih. Andrea Agnelli je obljubil, da se bo zanju boril do konca in zaupanje vanj, danes, je edino kar nam preostane. Kot drugo, bomo za zmago morali potrpeti le še nekaj tednov, ko bo v Neaplju znana odločitev rednega sodstva , katera je v rokah Terese Casorie.
Vseeno pa se po tej odločitvi športnega sodišča lahko veselimo, da nas je končno nekdo poslušal, da je Luciana Moggija nekdo poslušal in da naše ''teorije'' le niso bile zgolj teorije, kot so bili prepričani navijači Interja, ampak da je šlo zgolj za dejstva.

ZASLUGE

Ob vsem tem se počutim dolžnega, pa čeprav to najverjetneje ne bodo nikoli brali, se zahvaliti vsem, ki so se borili vsa ta leta za pravico. Vseh, ki so pripomogli, da smo bili vseh pet let dejansko informirani. Vsem, ki so zasluženi, da nam je uspelo dobiti, za zdaj le delno, zadoščenje. Od Luciana Moggija, ki je zapravil na tisoče evrov za odvetnike, za svetovalce, za tožbe raznim novinarjem, direktorjem, pričam ki so se v Neaplju izkazali za nekredibilne, itd. (in tožb, verjemite, je bilo ogromno) ter ne nazadnje tudi za telefonske pogovore, kateri leta 2006 ''niso obstajali'' in brez katerih bi danes ostali v letu 2006. Vsem njegovim odvetnikom (Prioreschi, D'Onorfio, Rodella, Tedeschini, Tortorella, Rondinelli) ter svetovalcu Penti. Vsem osebam, ki so se poleg Moggija barili za pravico (Bergamo, Pairetto, De Santis, Mazzini, itd.). Vsem novinarjem, ki so spremljali dogajanje v Neaplju s pravo mero objektivnosti (predvsem Alvaro Moretti iz Tuttosporta). Raznim internet stranem (Juvemania), blogom (Uccellinodidelpiero), organizacijam (Giu le mani dalla Juve, Ju29ro) in seveda navijačem, ki so verjeli v Moggija in Girauda ter ju spodbujali v svojih odločitvah.

To je vse. Za zdaj. Kajti za nami je le ena dobljena bitka in do končne zmage nas čaka še nekaj trdega dela. Vendar pa, če je danes kdo obupan, to sigurno nismo več mi.