Datumi, ki si jih je vredno označiti na koledar

Mesec oktober bo zelo pomemben za usodo Calciopolija ter za prihodnost osemindvajsetega ter devetindvajsetega scudetta. Morda je veliko takšnih, ki so po zaslugi dobrih predstav Juventusa postavili nekoliko na stranski tir ostale bitke Juventusa in njegovih nekdanjih direktorjev, vendar si vseeno po vrsti poglejmo datume, ki predstavljajo najverjetneje najpomembnejši mesec, kar se Calciopolija tiče.

alt

Preden začnemo pa naj omenimo še pritožbo nekdanjega sodnika Massima De Santisa (obtoženega v procesu Calciopoli na štiri leta), ki je v procesu 'Telecom' obtožil Inter ter Telecom nezakonitega prisluškovanja ter zahteval 21 milijonov odškodnine: enako odškodnino in zaradi istega razloga, je v istem procesu zahteval tudi nekdanji napadalec Interja Cristian Vieri.

Ampak pojdimo na proces in datume, ki so ključnega pomena za Juventus:
Četrtek, 13.10.– Začetek pritožnega postopka ob 16h na vrhovnem sodišču CONI-ja, kjer so se Luciano Moggi, Antonio Giraudo ter Innocenzo Mazzini pritožili zaradi doživljenjske prepovedi delovanja v nogometu (t.i. 'radiazione'), katero jim je pred slabimi štirimi meseci dodelilo sodišče italijanske nogometne zveze. Obtoženi so pravočasno priložili pritožbo in bodo, med drugim, pred glavnim sodnikom Chieppatu govorili tudi o nekaterih predhodnikov (Preziosi ter Sabatini), kateri pa, za razliko od Moggija, Girauda ter Mazzinija, niso dobili nobene doživljenske prepovedi. Naj povemo, da nogometna zveza pri odločanju o prepovedi Moggija, Girauda ter Mazzinija ni upoštevala novega dokaznega gradiva, ki je v zadnjih letih bil predstavljen v pritožbenem postopku v Neaplja, češ da se civilni procesi njih ne tičejo. Skratka, njihovi razlogi za takšno odločitev so bili zgolj posledica tega, kar se je vedlo in slišalo leta 2006 in tudi če je zdaj vsem jasno, da so telefonirali čisto vsi, njih to v tistem trenutku ni zanimalo. Upanje je to, da bo vrhovno sodišče CONI-ja upoštevalo prav vse dokaze in razveljavilo kazen vseh treh obsojenih.

Torek, 18. 10.– Na eni strani Juventus, na drugi nogometna zveza ter Inter, se bodo  na arbitražnem sodišču za šport (TNAS) bojevali za naslov iz sezone 2005/2006, ki je tudi glavni razlog zaradi česar so pri Juventusu sploh začeli tožbo proti nogometni zvezi. TNAS bo torej odločal naslovu 2006, možnosti katere lahko pričakujemo pa so zgolj tri: (1.) da se odločijo, da niso pristojni odločati o naslovu (za to se je 18. julija odločila tudi na nogometna zveza (ravno zaradi tega tožba) in če se TNAS odloči za to nepristojnost, bi to pomenilo, da so si pri nogometni zvezi premislili in bodo oni odločali o naslovu), (2.) da zavrnejo pritožbo Juventusu (tako bi naslov ostal pri Interju) ter (3.) da sprejmejo pritožbo Juventusa in odvzamejo naslov Interja (vendar kot smo že pisali nekaj časa nazaj, TNAS ni pristojen dodeliti naslov nazaj Juventusu). Če se bodo odločili za eno od zadnjih dveh možnosti (torej, da bodo odločali oni), bodo objavili tudi datume za naslednjih nekaj obravnav, razsodba pa naj bi bila znana najkasneje do 29. decembra.
Sicer pa bi moral TNAS svojo odločitev podati že včeraj, a je glavni sodnik Grieco, skupaj s svojima pomočnikoma Buzzellijem ter De Giovannijem, to  prestavil na 18. oktobra.

Sredna, 19.10.– Ta datum se sicer nanaša na nogometno zvezo, katera bo morala do takrat odgovoriti Pierre Cornuju, članu Uefine komisije za preprečevanje korupcije (katere ustanovitev je Platini nujno zahteval in kateri člani so se prvič zbrali skupaj šele 15. Septembra, da bi preprečili, če citiramo Michela, organiziran kriminal v nogometu): italijanska nogometna zveza ne bo morala razložiti zgolj nepristojnosti o naslovu za katero so se odločili 18. julija, ampak tudi kako je možno, da je prišlo do nastale situacije, torej njihova dejanja med letom 2006 pa do danes, glede na to da so v Neaplju prišla na plan nova dejstva ter dokazi.

Torek, 25.10.– Nadaljuje se proces v Neaplju, na katerem bo prisotna tudi odvetnica Morescanti, ki je pred kratkim rodila deklico in izpustila zadnje obravnave in zahtevala osebno zagovarjat svoje tri kliente: Paolo Bergamo, Mariano Fabiani ter Maria Grazia Fazi (v nasprotnem primeru bi zaključni govor v bran trojice čakal Moggijevega odvetnika, Priorescija). Lahko da gre za predzadnjo obravnavo. Nastopiti morajo le še tožilec Capuano (za repliko) ter odvetnik Paolo Trofino, še en odvetnik Moggija. Za tem se bo počakalo na razsodbo: obtoženi upajo, da bo znana že 8. novembra, torej še en datum, katerega je vredno označiti na koledar. Morda celo najpomembnejši od vseh, kajti oprostitev Moggija in ostalih obtoženih bi vsekakor pripeljal do ogromnega preobrata tudi v ostalih pritožbenih postopkih v katerem so glavni akterji Moggi ter Juventus.