Stavniška afera/1 - Obtožbe Carobbia in (ne)vpletenost Bonuccija

Po Calciopoliju leta 2006, je nov škandal v Italiji ponovno dvignil ogromno prahu. Vpletenih je 22 pravnih ter 61 fizičnih oseb (od tega 52 nogometašev v aktivnosti), število pa se bo po evropskem prvenstvu, ko se bo tožilstvo v Cremoni osredotočilo na Serie A, še povečalo. Ampak posvetimo se primeru Bonuccija in predvsem Conteja, ki nas juventine najbolj zanima oziroma, nekatere, celo skrbi.

alt

Preden začnem, moram povedati, da obtožbe temeljijo predvsem (zgolj) na besedi enega proti besedi drugega in seveda je v takšnih primerih tako, da si hitro označen za neobjektivnega, ker se moraš postaviti na eno stran. Ampak če imajo to pravico novinarji, jo imamo lahko tudi navijači.

 

Bonucci, iz Cremone do Barija

Zgodba je zelo kratka in nezanimiva. Leonardo Bonucci je bil med osumljenimi na sodišču v Cremoni, ki pa je 03.05.2012 dokumente poslala na sodišče v Bariju, kjer prav tako poteka proces o stavniških aferah. Tožilstvo v Bariju je kasneje ocenilo, da Bonucci ni nikakor povezan z nameščanjem tekem in če v naslednjih dneh/tednih ne bo nobene novosti, bo tako tudi ostalo.

 

Antonio Conte in obtožbe Filippa Carobbia

Vsi vemo, kdo je Filippo Carobbio. Nekdanji igralec Siene, 19. decembra aretiran in kasneje ''nagrajen'' zaradi sodelovanja s tožilstvom Cremone. Seveda je Carobbio tisti, ki je prvi (in za zdaj edini) 29. februarja omenil Antonia Conteja, kot enega od mnogih, ki je vedel za nameščanje rezultatov in ni tega prijavil policiji oziroma nogometni zvezi.

Ampak pojdimo po vrsti in citirajmo zgodbo Carobbia, katero je povedal tudi tožilstvu: »Na koncu sezone 2009/2010, vedoč da sem vpleten v nameščanje prej omenjenih rezultatov (namreč predlani, ko je bil posojen v Grosseto, je ''namestil'' kar nekaj tekem), sem se odločil, da prekinem kakršnokoli sodelovanje z južnjaki (večinoma ubežniki, iskani tudi s strani Interpola)ter Gervasonijem (njegov prijatelj in ''sodelavec'' pri nameščanju tekem). S prihodom v Sieno (2010/2011), na koncu prvenstva, nekje okoli marca, pa sem v eni od restavracij srečal Gervasonija, Gegića in Ilievskega (oba ubežnika, ki sta sodelovala pri nameščanju izidov) kateri so me poskušali vplesti v manipulacijo naslednjih tekem Siene. Ponudbo, katero sem takoj zavrnil«.

Torej Carobbio v verziji Siene je, po njegovih besedah, pošten človek, ki je, za razliko prejšnje sezone, ko je igral za Grosseto, zavrnil kakršnokoli sodelovanje s t.i. ''hazarderji'' (južnjaki). Ampak v nadaljevanju zaslišanja prizna, ali bolje rečeno obtoži, da so bile tekme nameščene direktno s strani vodstva kluba. Po njegovem mnenju so  bile to tekme Novara-Siena, Albinoleffe-Siena ter Siena-Varese.

Novara-Siena; 01.05.2011 (2-2)

Citiram Carobbia: »Obstajal je dogovor za remi, za katerega smo izvedeli dan pred tekmo, na sestanku s trenerjem. Praktično vsi smo vedeli za nameščen rezultat. Prav trener, Antonio Conte, nam je dejal, da smo lahko mirni, ker je že vse zmenjeno za remi proti Novari. Ne vem kdo je organiziral to, vem pa, da je med tednom prišel na naš trening Drascek (takrat igralec Novare), ki je govoril z Vittielom«. Ampak Carobbio obenem trdi, da za dogovor med ekipama niso vedeli čisto vsi igralci. Med drugim niti Calaio, strelec zadetka za trenutnih 2-1, ki naj bi zaspal in zato zamudil na sestanek. In tukaj dvomi pridejo sami od sebe: če je Conte zares seznanil svoje igralce o dogovoru na sestanku, zakaj je v afero vpletenih zgolj peščica igralcev Siene? Če, kot trdi sam Carobbio, je Calaio res zaspal in ni vedel za nameščen rezultat, je možno, da začnejo glavni sestanek pred tekmo brez kapetana svoje ekipe?

Albinoleffe-Siena; 29.05.2011 (1-0)

Tukaj je zgodba nekoliko drugačna. Kot trdi Carobbio, je bil Stellini (pomočnik Conteja) tisti, ki je po prvi tekmi z Albinoleffejem vprašal Carobbia in Terzija, če lahko kontaktirala nekatere igralce Albinoleffeja in se z njimi zmenita, da na povratni tekmi pustijo zmago tistemu, ki bo bolj potreboval točke. Carobbio trdi, da so nekateri igralci ter svetovalec Albinoleffeja  nekaj ur pred povratno tekmo prišli do njih, da potrdijo dogovor za zmago. Carobbio dodaja, da se je teden pred tekmo (torej ne nekaj ur pred tekmo, kot je rekel prej!?) med igralci, trenerjem in celo upravo veliko govorilo o tem dogovoru, ker so določeni igralci, namesto ''prodati tekmo'', želeli zmagati, da bi prejeli denarno nagrado za prvo mesto (Siena je bila takrat v boju z Atalanto). In tudi tukaj se le s težka razume, zakaj bi se nekdo odrekel denarju samo zaradi tega, da naredi ''uslugo'' Albinoleffeju?

Siena-Varese; 23.05.2011 (5-0)

Carobbio pa ni obtožil le trenerja Conteja, ampak tudi predsednika Mezzaromo. »Nekaj dni pred tekmo Siena-Varese je z bledim obrazom prišel v slačilnico Ferdinando Coppola (vratar Siene) in nam povedal, da je nekaj trenutkov pred tem do njega prišel človek, ki je zelo blizu predsedniku ter ga vprašal, če obstaja možnost, da bi izgubili to tekmo. Ta oseba, katere imena se trenutno ne spomnim, mu je dejal, da je predsednik stavil na poraz. Torej predsednik Mezzaroma. Ekipa se ni strinjala in Coppoli smo dejali, naj tej osebi reče, da ne bomo sodelovali. Ponavljam, da je bil Coppola zelo prestrašen. Kasneje sem preko Stellinija izvedel, da je Mezzaroma povprašal za sodelovanje tudi strokovni štab, ki se prav tako ni strinjal s porazom. To je bilo prvič, da nas je predsednik povprašal za kaj takega«. In ta del Carbbia je tisti, ki nikakor ne gre v glavo. Torej Mezzaroma stavi proti svoji ekipi še preden se zmeni z igralci o rezultatu?


alt

Torej, povzemimo na kratno Carobbiovo zgodbo. Po njegovem mnenju, nekaj dni pred tekmo z Novaro (01.05.2011) Conte pove igralcem, da je že vse dogovorjeno za remi. Vse lepo in prav, igralci se zadovoljijo s tem. Nekaj tednov kasneje, Mezzaroma ''ponudi'' igralcem poraz proti Vareseju (23.05.2011), ampak v tem primeru so igralci šokirani in ga zavrnejo. Zakaj so bili šokirani, če pa so že prej vedeli o nameščanju tekem? Zakaj so ga zavrnili? Boste rekli, da so morda častni možje, ki so si mislili: ''Ne, poraz pa ne!''. Ampak nekaj dni za tem (ne leta, ampak dni) Stellini pride do Carobbia in mu naroči, naj kontaktira igralce Albinoleffeja, da se zmenijo za poraz. ''Ne, poraz pa ne!'' v tem primeru očitno ne velja, čeprav bi z zmago prehiteli Atalanto in dobili diskretno denarno nagrado za prvo mesto. Usluga Albinoleffeju očitno zna bit koristna, medtem ko usluga lastnemu predsedniku ne. In vse to brez stav, brez ''južnjakov'' vpletenih v nameščanje rezultatov (vsaj po mnenju Carobbia), brez kakršnekoli stvari, ki bi jo dobili v zameno. Skratka: če jih vpraša prijatelj predsednika Mezzarome, postanejo bledi in prestrašeni, če pa jih vpraša pomočnik trenerja Stellini, sprejmejo brez problemov.
Seveda Carobbio, kot je sam povedal, nima prstov vmes, ker je s prihodom v Sieno prekinil kakršnokoli sodelovanje z ''južnjaki'' in to, da je prišel Stellini pred tekmo z Albinoleffejem prav do njega, je bil zgolj slučaj. Naj verjame, tisti ki hoče...

Če so dokazi to, potem tožilstvo proti Conteju nima popolnoma nič. Kajti telefonskih pogovorov, ostalih prič ki bi zgodbo potrdile, nakazila, denar, nič od tega ne obstaja. Za obsoditi Conteja rabijo vsaj še eno kredibilno pričo, ki bi potrdila točno to, kar je povedal Carobbio. Coppola, Vittielo, Terzi, Ficagna in Reginaldo, ki so bili vpoklicani na zaslišanje, so podali popolnoma drugačno zgodbo. Poleg tega vsi še vedno čakamo, da tožilstvo v Cremoni na zaslišanje pokliče tudi Conteja, ki ima vso pravico povedati svojo plat zgodbe: kajti obtožbe Carobbia na njegov račun so bile podane že tri mesece nazaj, natančneje 29.02.2011. Če bi Conte bil zares med tistimi, ki karkoli reskirajo, bi bil že zdavnaj poklican na zaslišanje.
Sicer pa, kot je rekel Andrea Agnelli na konferenci, sklicani prav zaradi staviške afere in obsodbah Carobbia: »Antonio Conte je in bo naš trener. Naslednje leto igramo v Ligi prvakov in Conte bo oseba, ki nas bo tam vodila«. Zato je kakršenkoli strah, da bi izgubili Conteja, popolnoma odveč.

alt

Verjetno se večina sprašuje, zakaj bi Carobbio lagal (kar ne rečem, da je) oziroma obtožil svojega nekdanjega trenerja ter soigralce. Najprej bom citiral Thomasa Locatellija, zdaj že nekdanjega igralca Arezza, Spala, Mantove, Siene, itd., ki je kaznovan na dve leti: »Govorili so mi ''moraš sodelovati, moraš dati kakšno ime'', ampak jaz imen nisem imel in ni se mi zdelo pošteno omenjati nekoga, ki ni bil nikakor povezan z nameščanjem tekem samo zaradi tega, da si bi izboljšal moj položaj. Na koncu pa vidiš, da so ljudje, ki so se sestajali z ''južnjaki'' na skritih večerjah in priredili nešteto tekem, bili kaznovani s samo letno dni in 8 mesecev«.

Drugi primer je 29-letni Rijat Shala. Povprečen igralec, nič več in nič manj. Lani je podpisal za Lugano (druga švicarska liga), vendar je zaradi neigranja po dveh mesecih sporazumno prekinil pogodbo. Med leti 2009 in 2011 pa je bil igralec Novare, za katero je zbral 40 nastopov in zadetek. Malokdo ga pozna, tako kot je še par mesecev nazaj malokdo poznal Carobbia. Ampak poglejmo si njegovo zgodbo. »Kar se tiče tekme Chievo-Novara v italijanskem pokalu leta 2010, o kateri sem že govoril, sem preko Gegića izvedel, da južnjaki igralcem Novare ponujajo 150.000 €, da izgubijo z OVER-jem (več kot 3 gole), kar se je na koncu tudi zgodilo. Spomnim se, da sem slišal, da so se južnjaki v hotelu sestali z Ventolo in enemu Albancu (zdaj, ko ste mi omenili ime, bi moralo iti za Shala-ja) dali 150.000 €, katere so kasneje razdelili nekaterim soigralcem, med katerimi je tudi Fontana«. To so besede Gervasonija (ki je skupaj s Carobbiom eden od ''pokesanih'', ki tožilcem pridno izdajajo imena) na pričanju v Cremoni. In to je za glavnega preiskovalca italijanske nogometne zveze Palazzija tudi dovolj, da končaš med obsojenimi. Kazen: 3 leta in 6 mesecev. Na drugi strani je Gervasoni dobil 1 leto in 8 mesecev, čeprav je konstantno prirejal tekme, ampak je bil ''nagrajen'', ker je tožilcem dal nekatera imena, kot na primer »bi moralo iti za enega Albanca«.

Seveda jaz ne morem vedeti, če je Shala dejansko dobil ta denar. Kakorkoli, denarja zgleda nima ravno preveč, glede na to, da so se mu nabrali številni dolgovi, katere je moral odplačati zdaj že njegov nekdanji klub Lugano. Očitno nameščanje tekem ni ravno dobičkonosen posel. Niti ne morem vedet, če je Shala eden od poštenih ali ne. Vem samo to, da reskira svojo kariero, ker je eden od ''pokesanih'' slišal od neke osebe, da je on skupaj s še eno osebo prejel denar. V neki normalni državi, v nekem normalnem sistemu, to ne bi smelo biti dovolj za obsoditi nekoga.

Da zaključim. Nočem se preveč spotikati v novinarstvo in še manj v delo preiskovalcev/tožilcev, ker ne poznam tega dela in ne bi bilo pošteno. Ampak vseeno je ena stvar, ki me pri vsem tem zelo moti: objaviti v vseh časopisih kopijo Carobbiotovega zaslišanja (poslano preko faxa s strani italijanske nogometne zveze) je zelo nespoštljivo, ker gre, za zdaj, zgolj za eno verzijo zgodbe (kot že omenjeno, zanikano s strani petih igralcev Siene in tudi nekaterih vodilnih). Zdaj karkoli kritizirat ali se zgražat nad sistemom, katerega mi juventini še predobro poznamo, nima smisla. Škoda moči in časa. Na žalost se v tem sistemu preiskave ter  procesi odvijajo tudi in predvsem v medijih. Dokaz za to smo dobili leta 2006 in očitno se od takrat ni spremenilo popolnoma nič.