Stavniška afera/4 - Albinoleffe-Siena in prepotrebne točke za Playout

Razsodbo Conteja v stavniški aferi poznamo vsi: deset mesecev zaradi tega, ker je vedel, ampak ni prijavil kaznivega dejanja na zadnji prvenstveni tekmi v sezoni 2010/2011, Albinoleffe-Siena. Ampak v razsodbi je nekaj detajlov, ki niso ravno logični.

alt

Tekma Albinoleffe-Siena se je igrala v zadnjem krogu v sezoni 2010/2011. Tekme so bile razdeljene na dva dela: ob 15h so se igrale tekme, katere so odločale o prvem mestu, o mestih za playoff (dodatne kvalifikacije za napredovanje) ter mestih za playout (dodatne kvalifikacije  za obstanek), medtem ko so se ob 18h igrale ostale tekme, ki niso odločale o ničemer. Tekma Albinoleffe-Siena se je igrala na stadionu Atleti Azzurri d'Italia v Bergamu.

Stanje na vrhu ter na dnu lestvice pred začetkom tekem je bilo naslednje:
1. Atalanta (78) 2. Siena (77),… 15. Sassuolo (48), 16. Cittadella (48), 17. Ascoli (47), 18. Piacenza (46), 19. Albinoleffe (46), 20. Triestina (40), 21. Portogruaro (40), 22. Frosinone (38).

Ampak poglejmo si najprej, kaj piše v razsodbi:

»Po mnenju zveznega tožilca je bila tekma predmet kaznivega dejanja, katerega so storili GARLINI, BOMBARDINI, SALA, PASSONI ter POLONI iz ALBINOLEFFEJA in STELLINI, CAROBBIO, COPPOLA, VITIELLO ter TERZI iz SIENE, za dejanje pa so vedeli tudi tehnični štab ter eden od direktorjev SIENE, cilj pa je bil pustiti zmago ALBINOLEFFEJU – ki je v tistem trenutku potreboval točke za uvrstitev v playout – s strani SIENE – ki se je že matematično uvrstila v prvo ligo – katera ni potrebovala točk v prvenstvu«.
(prvi del razlogov razsodbe Disciplinske komisije za tekmo Albinoleffe-Siena, str. 30)

»Pozno popoldne ali pa zvečer, dan pred tekmo Albinoleffe-Siena, ki je bila na sporedu 29. maja 2011, je bil pred našim Park Hotelom v Stezzanu (Bergamo) še eden od sestankov, na katerem so se  Luigi Sala, Dario Passoni ter Mirko Poloni, slednji je bil tehnični pomočnik Albinoleffeja, sestali z mano, z Nandom Coppolo ter s še enim igralcem Siene, ki pa se ga ne spomnim. Takrat smo se dogovorili, da pustimo točke Albinoleffeju, kateri jih je potreboval, da se matematično uvrsti v playout, ampak smo se dogovorili za minimalno zmago z 1-0, zaradi tega, da bi Siena imela najmanj prejetih golov v prvenstvu in predvsem zaradi tega, da ne bi noben posumil v rezultat«.
(izjava CAROBBIA iz 29.02.2012)

»Kar se tiče te tekme, si želim sodelovati in izboljšati svoj položaj tako, da povem vse podrobnosti, s katerimi sem seznanjen (…) Spomnim se, da sem dan pred tekmo odšel v hotel, kjer je bivala Siena, Park Hotel v Stezzanu (BG), skupaj s soigralci Salo ter Garlinijem in trenerjem Polonijem. Ne spomnim se, kateri od treh mi je dejal, da smo odšli tja z razlogom, da se dogovorimo za rezultat v korist Albinoleffeja. Če se prav spomnim, so mi dejali, da bo naš sogovornik s strani Siene Carobbio, katerega sta Garlini ter Poloni poznala, ker sta bila nekoč njegova soigralca. Čeprav sem se zavedal, da gre za kaznivo dejanje, nisem zavrnil udeležbe, kajti Albinoleffe je nujno potreboval točke za uvrstitev v playout in torej izognitev direktnega izpada«.
(izjava PASSONIJA iz 08.03.2012)

»Kar se tiče tekme Albinoleffe-Siena iz 29. maja 2011 (…) naj povem, da se je trener strinjal s tem, da pustimo zmago Albinoleffeju, da se uvrstijo v playout, čeprav je zadnjo odločitev prepustil nam. Trener nas je prav tako spomnil, da bi v primeru naše zmage in pozitivnega rezultata iz Atalantine tekme osvojili prvenstvo«.
(izjava CAROBBIA iz 10.07.2012)

Zakaj so citirani in podčrtani ti deli? Enostavno zato, ker podčrtane izjave niso resnične. Razložimo boljše.

Pravilo playouta v Serie B pravi:
Zadnje tri uvrščene ekipe izpadejo v Lega Pro Prima Divisione, med tem ko se četrto in peto uvrščeni ekipi od zadaj pomerita na dveh dodatnih tekmah, ter tako določita še zadnjo izpadlo ekipo. P.S.: v primeru, da je razlika med ekipama pet ali več točk, matematično izpade četrto uvrščena ekipa od zadaj.

Vse to je pomembno zato, ker so zadnje tri ekipe že matematično izpadle, torej je bil Albinoleffe pred tekmo s Sieno že matematično vsaj v playoutu! Z nekaterimi pozitivnimi rezultati na preostalih tekmah bi se lahko rešili kar direktno, ampak mesto v playoutu so imeli že zagotovljeno. Matematika ni mnenje! 90 minut pred zadnjim sodnikovim žvižgom je bilo pet ekip v borbi za playout: Cittadella, Sassuolo, Ascoli, Albinoleffe in Piacenza. Cittadella, Sassuolo ter Ascoli so morali le zmagati svoje tekme, da se izognejo playoutu.

Kako so potekale tekme? Po polčasu so bili rezultati naslednji:
Grosseto-Atalanta 0-1
Albinoleffe-Siena 0-0
Sassuolo-Reggina 2-1
Cittadella-Pescara 3-1
Ascoli-Triestina 2-0
Varese-Piacenza 0-0

Lestvica je bila torej naslednja: Atalanta (81), Siena (78),…Sassuolo (51), Cittadella (51), Ascoli (50), Albinoleffe (47), Piacenza (47).

Naj ponovim, da so se tekme začele istočasno in enako je veljalo za vse druge polčase (do sekunde enako). V 84. minuti, torej minuto pred zadetkom Albinoleffeja, so bili rezultati naslednji:
Grosseto-Atalanta 1-1
Albinoleffe-Siena 0-0
Sassuolo-Reggina 3-2
Cittadella-Pescara 3-1
Ascoli-Triestina 3-0
Varese-Piacenza 0-0

In lestvica: Atalanta (79), Siena (78),…Sassuolo (51), Cittadella (51), Ascoli (50), Albinoleffe (47), Piacenza (47).

Imejte v glavi lestvico, medtem ko berete izjavi Cristiana Stellinija ter Mirka Polonija, 305 nastopov in 12 let v Albinoleffeju, iz 31. strani razsodbe:

»Carobbiu sem dejal, da se mi igralci Albinoleffeja zdijo jezni zaradi poraza na prvi tekmi in naj gre do njih, da jih malce pomiri (…) ter jim reče, da če bomo pred zadnjo tekmo osvojili vse naše cilje, jim lahko pustimo točke, če jih bodo potrebovali. Ali pa oni nam, če jih bomo potrebovali mi«.
(izjava STELLINIJA iz 29.07.2012 ob pogoditvi)

»Spomnim se, da so mi po končanem treningu (…) nekateri igralci Albinoleffeja rekli, naj jim sledim v hotel, v katerem bivajo igralci Siene, ki je bil približno tri kilometre stran. Igralci so bili Sala, Passoni ter Garlini. Eden od njih mi je rekel, da se gredo pogovoriti o morebitnem končnem rezultatu na tekmi naslednjega dne, glede na to, da je bila Siena že matematično uvrščena v Serie A. Prišli smo vsak s svojim avtom in se sestali na parkirišču pred hotelom z igralci Siene, Carobbiom, Terzijem ter Coppolo. Jaz sem samo poslušal in slišal tako igralce Siene, kot Albinoleffeja, katere sem naštel maloprej, kako so se dogovorili, da v primeru, da bi tekom devetdesetih minut bili rezultati preostalih tekem takšni, da bi favorizirali Albinoleffe, pustili zmago nam«.
(izjava POLONIJA 08.03.2012)

Šest minut (plus sodniški dodatek) pred koncem zadnjega kroga izgleda že vse odločeno. Kakršenkoli rezultat prinese domov Albinoleffe, bo igral v playoutu s Piacenzo (katero Varese, že siguren v svoj obstanek, premaga z zadetkom v sodnikovem podaljšku). Za Pescaro bo zadel tudi Verratti v 93. minuti in postavil končni rezultat 3-2 za Cittadello, kar torej ne spremeni ničesar. Zakaj sem to omenil? Zato, ker je samo minuto pred zadetkom Albinoleffeja (in ponavljam, da so se tako prvi, kot drugi polčasi začeli do sekunde istočasno, kot je v takšnih primerih nujno), Grossetto prišel do presenetljivega izenačenja proti Atalanti: ta rezultat bi dovoljeval Contejevi ekipi, da v primeru zmage v Bergamu, osvoji prvenstvo Serie B, s čimer bi si igralci zaslužili bogate premije, katere jim je pred sezono obljubil predsednik Mezzaroma. Torej je vprašanje enostavno: bi se Siena dovolila premagati s strani Albinoleffeja, kateremu točke niso več potrebovale, ter se posledično odrekla premijam za osvojitev prvenstva?

Mislim, da je to vprašanje zelo zanimivo in pomembno. Ampak kdove, če so si ga postavili tudi tisti, ki so odločali o nečem tako pomembnem, ki lahko za vedno uniči kariere, življenje ter spoštovanje ljudi. In vse to kljub neresničnim izjavam citiranih v razsodbi, torej o ''potrebi treh točk za Albinoleffe, da se lahko uvrsti v playout'', za katerega smo videli, da je bil osvojen že pred samo tekmo.