Obtožbe/2 - Kartoni in žreb

Drugi del nas bo znova popeljal v ''svet Cupole'', ki jo je ustvaril Moggi. V prvem delu smo ugotovil, kako pogosto je Moggi govoril s sodniki ter to, da je s pogovori z delegati kršil zakon (katerega, žal, ne vemo). Drugi del je namenjen Moggijevemu vodenju rumenih oz rdečih kartonov ter vodenju žreba – vse to, seveda, na daljavo in neposredno. Poglejmo si kakšne teorije so preiskovalce ter tožilci uporabili v teh dveh primerih.

alt

Naročene kazni

Gre za to, da naj bi sodniki z rumenim kartonom kaznovali igralce, kateri zaradi tega ne bi smeli nastopiti v naslednjem krogu, ko igrajo proti Juventusu. Da razložim s primerom: v 10. krogu Chievo igra proti Romi, v 11. krogu pa proti Juventusu. Tako sodnik na tekmi proti Romi izključi kakšnega igralca Chieva ali pa kaznuje z rumenim kartonom tiste igralce, ki bi zaradi števila rumenih kartonov morali izpustiti naslednjo tekmo proti Juventusu.

Neumna teorija, katero je ustvaril Meani v svojih telefonskih pogovorih s stranskima sodnikoma Copellijem ter Puglisijem, katero so vsi vzeli za resnično. V sezoni, ko je potekala preiskava, je moralo 17 igralcev izpustiti tekmo z Juventusom zaradi kazni, podobno število kot ostale velike ekipe (enako kot Inter) ter daleč za prvouvrščeno Atalanto. Deset takšnih kazni je prišlo s strani sodnikov, ki niso bili člani t.i. ''Cupole''. V enem izmed telefonskih pogovorov je novinar Tony Damascelli informiral Moggija, da je sodnik na tekmi Fiorentina-Bologna kaznoval Nastaseja, Petruzzija ter Gamberinija (zadnji je vseeno lahko igral naslednjo tekmo), ampak Moggi, presenečen, pove, da ne pozna nobenega od treh igralcev. Nikjer, v nobenem telefonskem pogovoru, ne slišimo Luciana Moggija zahtevati, da naj sodnik kaznuje določenega igralca. Prava legenda je tudi pogovor med Moggijem ter Giraudom, kjer se sliši: »Če je sodnik priseben, nam bo prepolovil ekipo Udineseja« in katerega so preiskovalci jemali kot dokazno gradivo. Najbolj zanimivo je to, da je pogovor potekal eno uro po tekmi Udinese-Brescia, kjer je bil povsem regularno izključen Jankulovski. Torej, Moggi in Giraudo nista mogla spremeniti ničesar več. Razen, če jima ni njihov sistem dovolil, da se vrneta v preteklost? Kdove.

Neregularen žreb

alt

Naj pojasnim, kako je žreb pravzaprav potekal. Pri žrebu so bili potrebni štirje bobni. Dva ''prvorazredna'' bobna (prvi s sodniki, drugi s tekmami) ter dva ''drugorazredna'' bobna (enako, en s sodniki, drugi s tekmami). Najprej so izžrebali prvorazredne pare, nato drugorazredne. Moggija so obtožili, da naj bi s svojim znanstvenofantastičnim sistemom določal, kateri sodnik bo izvlečen oziroma kateri sodnik bo sodil tekmo Juventusa. Do tukaj lahko teorija celo drži. Vendar pa je pri žrebanju bil prisoten notar, ki je skrbel za regularnost žrebanja. Pa ne le to, žogice iz bobna je vlekel eden od prisotnih novinarjev, katerega so izbrali naključno, preden jo je ta podal do Pairetta oziroma Bergama, kateri jo je odprl (kot se vidi na zgornji sliki).

Dokaz, da je nemogoče ogoljufat žreb, je tudi pogovor med takratnim predsednikom Interja Facchettijem ter delegatom za stranske sodnike Mazzeiem (stranski sodniki niso bili izžrebani, ampak jih je Mazzei izbral sam – večkrat s pomočjo Facchettija, ampak to nas trenutno ne zanima). V pogovoru je Mazzei obupano skušal razložiti Facchettiju, kateri si je za tekmo Inter-Juventus želel Collino, da pri žrebu ne more storiti ničesar.