Serie A: Giovinco premagal Juventus

Roma, ki je neposredni tekmec Juventusa za uvrstitev v evropska tekmovanja, je tudi v tem krogu belo-črnim ponudila priložnost za priključek, toda varovanci Luigija Delnerija so tudi na gostovanju v Parmi prikazali premalo kvalitete za kaj več kot minimalen poraz. Svoj nekdanji klub je še drugič v tej sezoni pokopal Sebastian Giovinco.

Parma - Juventus 1:0

»Stara dama« je tako proti moštvu, katerega glavni cilj je izognitev izpadu iz prvoligaške konkurence, na dveh letošnjih  medsebojnih tekmah osvojila ogromnih nič točk ob razliki v zadetkih 1:5. Vseeno pa v taboru Juventusa lahko še vedno upajo na uvrstitev v Ligo Europa – v zadnjem prvenstvenem krogu morajo doma premagati Napoli, že izpadla Sampdoria pa mora poskrbeti za senzacijo in v prestolnici premagati Romo. Delneri je na tokratnem gostovanju poleg že dalj časa poškodovanih pogrešal tudi Aquilanija ter Marchisia in Krasića, ki sta morala počivati zaradi kartonov, zato je priložnost v začetni enajsterici prvič po decembrski tekmi s Chievom dobil Manuel Giandonato. Od nekdanjih igralcev Juventusa so v domači enajsterici priložnost za dokazovanje dobili vratar Mirante ter Giovinco in Bojinov, v nadaljevanju pa je s klopi vstopil še Candreva. Domači so tekmo bolje začeli in prek Bojinova zapretili že v peti minuti, toda z odličnim posredovanjem je zgodnje vodstvo Parme preprečil Buffon. Po kontaktu Zaccarda in Del Piera v kazenskem prostoru se sodniška piščalka ni oglasila, sledilo pa je novo posredovanje Buffona po strelu Giovinca. Strel Džemailija je Barzagli odbil iz golove črte, v 38. minuti pa je prvi poizkus proti vratom uspel tudi Juventusu, vendar Mirante s projektilom Felipeja Mela ni imel težjega dela.

V drugem polčasu je po prostem strelu Giovinca še enkrat dobro posredoval Buffon, na drugi strani pa zaradi prepovedanega položaja ni bil priznan zadetek Matrija. Z odlično obrambo po prostem strelu Del Piera se je izkazal tudi Mirante, ki je nato dobro posredoval tudi po strelu Martineza. V 64. minuti pa so domači dosegli zmagoviti zadetek. Sebastian Giovinco, ki ga Juventus ne potrebuje, je žogo prejel na sredini igrišča, nato pa prodrl proti robu kazenskega prostora od koder je sprožil neubranljiv strel v zgornji desni kot Buffonovih vrat. Juventusov trener Delneri se je odzval z menjavami, ki pa vidnejšega pritiska in priložnosti za izenačenje niso prinesle. Bližje zadetku so bili domači, vendar je bil Candreva, še eden izmed nekdanjih nogometašev Juventusa, nenatančen. Izid se do konca ni več spremenil in Juventus je prvič po letu 2002 klonil na gostovanju v Parmi ter zabeležil že deseti letošnji prvenstveni poraz.

 

Ennio Tardini, Parma – 20.000 gledalcev
PARMA – JUVENTUS 1:0 (0:0)
Giovinco 64.

Parma: Mirante; Zaccardo, Lucarelli, Paletta, Gobbi; Valiani (od 77. Angelo), Morrone (od 86. Obiora), Džemaili, Modesto; Giovinco, Bojinov (od 66. Candreva)
Klop: Pavarini, Paci, Galloppa, Amauri
Trener: Franco Colomba

Juventus: Buffon; Motta, Barzagli, Chiellini, Grosso; Martinez (od 66. Toni), Felipe Melo, Giandonato (od 53. Traoré), Pepe (od 72. Salihamidžić); Del Piero, Matri
Klop: Storari, Bonucci, De Ceglie, Boniperti
Trener: Luigi Delneri

Sodnik: Sebastiano Peruzzo (Schio)
Pomočnika: Stefano Ayroldi & Francesco Altomare (oba Molfetta)
Četrti sodnik: Alessandro Ruini (Reggio Emilia)

Rumeni kartoni: Džemaili, Morrone; Motta, Salihamidžić