Serie A: Brez recepta za Sieno in Peruzza

Devetdeset minut terenske premoči v hladnem torinskem popoldnevu ni bilo dovolj, da bi Juventus v 22. krogu italijanskega prvenstva premagal Sieno in izkoristil nove spodrsljaje tekmecev za najvišja mesta. Gostom iz Toskane se je obrestovala borbena in dobro organizirana obrambna predstava, četrti domači remi v letošnji sezoni pa v moštvo Juventusa v povezavi z razpleti ostalih tekem znova prinaša precej grenkega priokusa, ki ga še dodatno zagreni sojenje Sebastiana Peruzza.

Alessandro Matri

Juventus je z devetim remijem v letošnjem prvenstvu ostal na prvem mestu lestvice, vseeno pa je zapravil še eno lepo priložnost, da bi povišal prednost pred zasledovalci, ki tako ostaja nespremenjena. Belo-črni so po pričakovanjih takoj prevzeli pobudo, dobro organizirani gostje pa so se pametno postavili pred svoj kazenski prostor in domačim v napadalnih akcijah puščali izjemno malo prostora. Juve si je kljub temu pripravil nekaj priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene in šele tretjič v letošnjem prvenstvu se je zgodilo, da »stara dama« ni zatresla nasprotnikove mreže. Za to ima poleg odlično razpoložene Sienine obrambe na čelu z vratarjem Pegolom največ zaslug glavni sodnik Sebastiano Peruzzo, ki očitno meni, da v svetleče rumeni opravi na igrišču ne izstopa dovolj. Nekaj minut pred koncem rednega dela je namreč po predložku Chiellinija Vergassola v kazenskem prostoru igral z roko, sodnik iz Schia pa se je odločil, da bo Juventus še naprej ostal edina ekipa v italijanskem prvenstvu, ki je v dosedanjem poteku sezone izvajala le en strel z bele točke. Zanimiv kriterij, glede na to, da v letošnjem italijanskem prvenstvu nekateri klubi dobivajo enajstmetrovke kot po tekočem traku za vsak padec v kazenskem prostoru. Rdeče-črni iz Milana, ki se bodo z Juventusom pomerili na sredini prvi tekmi polfinala italijanskega pokala, so na primer med 27. novembrom in 17. decembrom kar na štirih zaporednih ligaških tekmah imeli na voljo strel z enajstih metrov.

V začetno enajsterico Juventusa se je po okrevanju vrnil Vučinić, tako da je Conte tekmo začel s pričakovano zasedbo. »Stara dama« je hitro prevzela pobudo, toda proti strnjeni obrambi Siene si v začetni fazi tekme ni priigrala nobene resne priložnosti. Dlani gostujočega vratarja Pegola je prvi ogrel Vidal po četrt ure igre, nekaj trenutkov zatem pa je po podaji Lichtsteinerja žogo v kazenskem prostoru slabo sprejel Vučinić. Nič kaj bolje se po podaji De Ceglieja ni odzval Matri, najlepšo priložnost za vodstvo Juventusa pa je deset minut pred koncem prvega polčasa zapravil Lichtsteiner, ki je po izjemni globinski podaji Pirla spretno sprožil iz neposredne bližine, z refleksno obrambo pa mu je veselje preprečil Pegolo. Kmalu zatem je zaradi poškodbe moral igro zapustiti Pepe, nadomestil pa ga je Giaccherini.

Drugi polčas je s strelom z roba kazenskega prostora odprl Matri, sledil pa je še neuspešen poizkus Vučinića z glavo. Po strelu Marchisia se je žoga odbila v kot, nato pa je na sceno znova stopil gostujoči vratar, ki je dobro posredoval po strelu Chiellinija z glavo in nevarno izvedenem prostem strelu Pirla. Conte je napad okrepil z vstopom Borriella, ki je zamenjal Vučinića, sledila pa sta neuspešna strela Vidala in Matrija. Petnajst minut pred koncem je vstopil še Quagliarella, kmalu zatem pa je sodnik Peruzzo domače oškodoval za očitno enajstmetrovko, ko ni želel videti, da je Vergassola po predložku Chiellinija žogo v kazenskem prostoru odbil z roko. V naslednjem napadu so si gostje priigrali edino priložnost na tekmi, ko je neogreti Buffon po strelu Reginalda žogo le odbil do Gazzija, slednji pa je iz neposredne bližine meril previsoko. Na drugi strani je bil s plasiranim strelom izjemno blizu Giaccherini, v štiriminutnem sodnikovem podaljšku pa je Peruzzo s svojim požvižgavanjem igro prekinjal do takšne mere, da je do resnega strela uspel priti le Chiellini.

Lichtsteiner

Po tekmi je pred novinarske mikrofone prvi stopil direktor Giuseppe Marotta in jasno opozoril, da je bil Juventus oškodovan: »Ne moremo se pogovarjati le o zgrešenih priložnostih in taktičnih pristopih, če na tekmi izstopa dogodek, ki se je tokrat zgodil nekaj minut pred koncem. Danes smo bili oškodovani za čisto enajstmetrovko. Zanimivo je, da smo prvi na točkovni lestvici in zadnji na lestvici dosojenih enajstmetrovk, doslej smo izvajali le eno. Ekipam z vrha lestvice bi morali soditi kvalitetni, izkušeni in mednarodno priznani sodniki. V Juventusu spoštujemo sodniško organizacijo, želimo pa si, da nam spoštovanje, ki si ga zaslužimo, vrača tudi ona.« Z razpletom tekme ni bil zadovoljen niti Antonio Conte, ki pa je vseeno pohvalil predstavo njegove lanske ekipe. »Ne preostane mi nič drugega kot da čestitam Sieni. Dali smo vse od sebe, toda to ni bilo dovolj za zmago. Nismo vzdrževali pravega ritma, primanjkovalo pa nam je tudi prostora za izvedbo kvalitetnih napadov. Prisotnega je precej obžalovanja, kajti glede na ostale rezultate smo imeli lepo priložnost za povišanje prednosti, toda ostati moramo mirni in razmišljati le o vsaki naslednji tekmi.« Gianluigi Buffon, ki je odigral svojo 600. tekmo v uradnih klubskih tekmovanjih (220 za Parmo, 380 za Juve), je bil večino tekme eden izmed gledalcev na Juventusovem stadionu, zato lahko dobro opiše potek srečanja. »Nismo prikazali najbolj kvalitetnega nogometa, toda nekatere tekme je treba dobiti tudi s slabšimi predstavami.« Edino resno posredovanje je moral Buffon opraviti tik pred koncem tekme, ko je sprožil Reginaldo, nato pa je Gazzi iz neposredne bližine zgrešil vrata. »Po strelu Gazzija me je sodnik vprašal ali sem se dotaknil žoge, jasno pa sem mu povedal, da se je nisem. Imam se za poštenega nogometaša in glede na moj ugled in spoštovanje, ki si ga po mojem mnenju zaslužim, sem bil precej slabe volje, ker mi sodnik ni verjel in je vseeno dosodil kot. V podobnih situacijah je treba biti pošten, kajti kot nogometaš si tudi v vlogi vzornika mnogim mladim, če pa te sodnik ne upošteva, je morda bolje misliti na svoje koristi.«

 

Juventus Stadium, Torino – 35.226 gledalcev (1,068.110 €)
JUVENTUS – SIENA 0:0 (0:0)

Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Barzagli, Chiellini, De Ceglie; Vidal, Pirlo, Marchisio; Pepe (od 38. Giaccherini), Matri (od 76. Quagliarella), Vučinić (od 61. Borriello)
Klop: Storari, Bonucci, Marrone, Del Piero
Trener: Antonio Conte

Siena: Pegolo; Vitiello, Rossettini, Terzi, Del Grosso; Giorgi (od 69. Reginaldo), Vergassola, Gazzi, Brienza; Destro (od 73. Parravicini), Calaiò (od 56. Gonzalez)
Klop: Farelli, Rossi, Contini, D'Agostino
Trener: Giuseppe Sannino

Sodnik: Sebastiano Peruzzo (Schio)
Pomočnika: Alessandro Petrella (Termoli) & Francesco De Luca (Pescara)
Četrti sodnik: Marco Guida (Torre Annunziata)

Rumeni kartoni: Barzagli (74.), Borriello (83.), Chiellini (92.); Pegolo (72.), Parravicini (94.)