Serie A: Cilj opravičuje sredstva

Trinajsti krog italijanskega prvenstva sta v sobotnem pozno popoldanskem terminu odprla Juventus in Lazio, trda prvenstvena tekma, ki je postregla z enosmernim prometom proti gostujočim vratom pa kljub lepim priložnostim ni prinesla zadetkov. Lazio je tako po štirih zaporednih porazih proti »stari dami« znova ostal neporažen, italijanski prvaki pa so šele tretjič letos na prvenstvenih tekmah ostali brez vsega izkupička. Na domačem igrišču zadetka nazadnje niso dosegli 5. februarja letos proti Sieni.

Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli & Giorgio Chiellini

V nogometu obstajajo kratkoročni in dolgoročni cilji. Izpolnjevanje dolgoročnih ciljev ni mogoče brez pravega projekta, ki temelji na dobro premišljenih potezah in kvalitetnem kadrovanju ter upravljanju ekipe, kratkoročne cilje pa je mogoče izpolniti tudi na povsem drugačen način. Enega izmed njih je tokrat prikazal rimski Lazio, ki v Torino ni prišel igrat nogometa. Varovanci Vladimirja Petkovića na Juventusovem stadionu niti enkrat niso sprožili v okvir Buffonovih vrat, poleg strjene in izjemno organizirane obrambe ter neverjetno razpoloženega vratarja Marchettija pa jim je pri uresničevanju njihovega cilja, ki je bil jasno remi brez doseženih zadetkov, na pomoč priskočila tudi sreča v podobi okvira Marchettijevega gola. Juve je prikazal svojo značilno agresivno, borbeno in napadalno usmerjeno igro, ki bo dolgoročno zagotovo uspešnejša od nasprotnikove, toda tokrat žoga ni želela v mrežo, nogomet ni nagradil ekipe, ki ga je želela igrati in po tekmi so bili posledično bolj zadovoljni v taboru sinje modrih.

Fabio Quagliarella

Juve je v tekmo krenil po pričakovanjih. Belo-črni so takoj prevzeli pobudo in začeli plesti obroč okrog strnjene rimske obrambe, v uvodni fazi tekme pa si kakšne resne priložnosti niso uspeli priigrati. Vratar Marchetti je moral prvič posredovati po ostrem predložku Asamoaha, precej več dela pa je imel kmalu zatem, ko je spretno sprožil Giovinco, odbite žoge pa iz neugodnega položaja v prazno mrežo ni uspel zabiti Quagliarella. Dve lepi priložnosti je nato zapravil še Giovinco, ki si je v obeh primerih dobro pripravil prostor za strel, nato pa akciji neučinkovito zaključil s streloma mimo vrat. Še pred koncem prvega polčasa je italijanske prvake za priložnost iz prostega strela z roba kazenskega prostora prikrajšal sodnik Orsato, ki ni dosodil več kot očitnega prekrška nad Vidalom, prvih 45 minut pa se je tako končalo z začetnim izidom.  

Paul Pogba

S pričakovanim pritiskom Juventusa se je začel tudi drugi polčas. Prvi strel proti Marchettijevim vratom je sprožil Pogba, ki je meril previsoko, kmalu zatem pa je Juve zapravil dotedaj najlepšo priložnost. Močan strel Vidala od daleč je v kazenskem prostoru spretno preusmeril Quagliarella in mnogi so žogo že videli v mreži, toda ob tem niso računali na neverjetno refleksno obrambo Marchettija, ki je okroglo usnje uspel odbiti v kot. Laziev vratar je novo izjemno obrambo uprizoril pet minut kasneje, ko je uspel odbiti nevaren strel Marchisia z roba kazenskega prostora. Pritisk Juventusa je nato malce popustil, gostje iz prestolnice pa so vsako prekinitev začeli izkoriščati za vse bolj neokusno zavlačevanje. Pri domačih sta vstopila Matri in Pepe, kmalu zatem pa je najlepšo priložnost na tekmi zapravil Bonucci, ki je po podaji Giovinca iz kota iz neposredne bližine zadel prečko. Po novem strelu Marchisia je še enkrat posredoval Marchetti, v zadnjih minutah pa je napad »stare dame« okrepil še visoki Bendtner, toda gostujoči bunker je zdržal vse pritiske, žoga pa se preprosto ni hotela znajti za Marchettijevim hrbtom.

Federico Marchetti

»Naši predstavi je manjkal samo zadetek,« je bistveno težavo nocojšnje tekme poudaril Angelo Alessio. »Priigrali smo si številne priložnosti, dominirali smo od prve do zadnje minute, ni pa nam uspelo doseči zadetka. Nekajkrat smo bili nespretni sami, večkrat pa je odlično posredoval vratar Marchetti. S predstavo ekipe smo vseeno lahko zelo zadovoljni, kajti prikazala je popolno dominacijo in Lazio prisilila v neprestano branjenje svojih vrat.« Najbližje zmagovitemu zadetku je bil Leonardo Bonucci, ki je po Giovincovi podaji iz kota iz neposredne bližine zatresel le prečko. »Na igrišču je bila samo ena ekipa. Lazio ni niti enkrat sprožil v okvir naših vrat, igralec tekme pa je prav gotovo njihov vratar Marchetti. Jezni smo, ker nam ni uspelo osvojiti vseh treh točk, ki smo si jih več kot zaslužili, toda zdaj moramo misli usmeriti le na torkovo tekmo proti Chelseaju.« Po štirih mesecih se je na igrišče vrnil Simone Pepe, ki je zabeležil šele svoj prvi nastop na uradni tekmi v letošnji sezoni. »Ti štirje meseci, ko sem bil poškodovan, so bili zelo dolgi. Rad bi se zahvalil navijačem za vso podporo, ki sem jo bil v tem času deležen z njihove strani. Zadovoljen sem zaradi svojega povratka, nekoliko manj pa zaradi rezultata. Zmago nam je preprečil fenomenalni Marchetti, Lazio pa ni niti enkrat sprožil na naš gol. Zdaj nas čaka tekma proti Chelseaju, ko bomo morali prikazati še boljšo igro.«

 

Juventus Stadium, Torino – 38.839 gledalcev (1,376.410 €)
JUVENTUS – LAZIO 0:0 (0:0)

Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Isla (od 70. Pepe), Vidal, Pogba (od 84. Bendtner), Marchisio, Asamoah; Quagliarella (od 66. Matri), Giovinco
Klop: Storari, Rubinho, Lúcio, Cáceres, De Ceglie, Marrone, Lichtsteiner, Padoin, Giaccherini
Trener: Antonio Conte (na klopi Angelo Alessio)

Lazio: Marchetti; Konko, Biava, Dias (od 20. Ciani), Radu; González, Hernanes, Ledesma, Brocchi (od 57. Ederson), Candreva; Klose (od 81. Kozák)
Klop: Bizarri, Carrizo, Onazi, Cana, Stankevičius, Cavanda, Zárate, Rocchi, Floccari
Trener: Vladimir Petković

Sodnik: Daniele Orsato (Schio)
Pomočnika: Renato Faverani (Lodi) & Andrea Edoardo Stefani (Milano)
Četrti sodnik: Andrea Padovan (Conegliano)
Dodatna sodnika za kazenski prostor: Luca Banti (Livorno) & Antonio Giannoccaro (Lecce)

Rumeni kartoni: Bonucci (48.), Vidal (95.); Marchetti (52.), Ledesma (90.)