Serie A: Zmagovit zaključek nepozabnega leta

Navijači Juventusa so na popoldanski tekmi proti Atalanti še zadnjič v tem koledarskem letu napolnili Juventusov stadion, italijanski prvaki pa so se jim za lepo domače slovo od izjemno uspešnega koledarskega leta 2012 oddolžili z eno izmed najboljših predstav v iztekajočem se letu. Vprašanje zmagovalca je bilo po zadetkih Vučinića, Pirla in Marchisia odločeno že po pol ure, nato pa so se varovanci Antonia Conteja usmilili nebogljenih gostov in tekmo rutinirano pripeljali do konca, obenem pa so si praktično že zagotovili tudi prestižni naziv zimskega prvaka.

Mirko Vučinić

Juventus je ob letošnjem slovesu od svojega stadiona prikazal enega izmed najboljših prvih polčasov v letu 2012, kajti z agresivnim, borbenim in učinkovitim začetkom je »stara dama« že v prve pol ure popolnoma deklasirala ekipo, ki je v tej sezoni že premagala oba glavna zasledovalca italijanskih prvakov. Že v drugi minuti je modro-črne iz Bergama šokiral Vučinić, sledila je Pirlova mojstrovina iz prostega strela, končni rezultat pa je po manj kot pol ure igre postavil Marchisio in tekma je bila odločena. Juve je tako dosegel še peto zaporedno zmago brez prejetega zadetka, z njo pa si je praktično že zagotovil prestižni naziv zimskega prvaka, ki ga je osvojil tudi v lanski sezoni – tudi takrat po zmagi nad Atalanto.

Mirko Vučinić

Juventusovi navijači so znova pripravili lepo dobrodošlico Antoniu Conteju, ki se je po sredini pokalni tekmi s Cagliarijem tokrat na Juventusov stadion vrnil tudi v italijanskem prvenstvu, spomnili pa so se tudi na šesto obletnico tragične smrti Riccarda Nerija in Alessia Ferramosce. Trener italijanskih prvakov je namesto kaznovanega Bonuccija po pričakovanjih priložnost za dokazovanje znova ponudil Marroneju, v napadu pa je poleg Giovinca vendarle začel Mirko Vučinić in trenerjevo zaupanje upravičil že v drugi minuti. Črnogorec je takrat z Giovincom izmenjal dvojno podajo, nato pa z leve strani vstopil v kazenski prostor in s plasiranim strelom z desnico v daljši kot gostujočih vrat dosegel svoj petnajsti zadetek v belo-črnem dresu. Gostje iz Bergama bi se lahko kljub začetnemu šoku takoj vrnili v igro, ko je po spodrsljaju Marroneja sam pred Buffona prišel Denis, toda Juventusov kapetan se je izkazal z izvrstno obrambo, ki je soigralcem zagotovo še dodatno povišala samozavest. Gostje so bili za zapravljeno priložnost kaznovani že v 14. minuti, ko je bil po prekršku nad Giovincom na robu kazenskega prostora dosojen prosti strel, novo mojstrovino iz bogatega repertoarja pa je uprizoril Andrea Pirlo in z neubranljivim strelom prek živega zidu dosegel svoj sedmi zadetek za Juventus. Atalanta je bila na kolenih, Juve pa je še naprej napadal in že do dvajsete minute prek Giovinca in Chiellinija zapravil dve novi lepi priložnosti za tretji zadetek, ki pa ga vendarle ni bilo treba čakati predolgo. Chiellini je krenil na napadalno polovico in nase navezal nekaj gostujočih igralcev, nato pa lepo zaposlil Claudia Marchisia, ki je z močnim in natančnim nizkim strelom postavil končni izid tekme in se veselil že jubilejnega petindvajsetega belo-črnega zadetka. Gostje so kmalu po tretjem zadetku zaradi dveh hitro prejetih rumenih kartonov ostali še brez Manfredinija, Juve pa bi svojo prevlado lahko kronal še s četrtim zadetkom, toda Vidal je bil po podaji Giovinca najprej prekratek, nato pa po silovitem voleju še premalo natančen, da bi se mreža vratarja Consiglija zatresla še četrtič.

Andrea Pirlo

Pritisk Juventusa je v drugem polčasu razumljivo popustil, kajti »stara dama« uvidevno ni želela povsem dotolči nebogljenega nasprotnika, vseeno pa je še naprej napadala in že prek Giovinca na začetku drugega dela resno zapretila. Gledalci so nato z navdušenim aplavzom nagradili Vučinića, ki je svoje mesto prepustil Quagliarelli, Atalanta pa je edino resno priložnost v drugem delu zapravila prek Pelusa, ki je po slabši reakciji domače obrambe iz dokaj ugodnega položaja streljal visoko prek vrat. Conte je priložnost za igro ponudil še Giaccheriniju in Padoinu, ki je v Juve prišel prav iz vrst tokratnega nasprotnika, kljub nevarnim strelom Giovinca, Pirla, Asamoaha, Quagliarelle in Vidala pa se Consiglijeva mreža ni več zatresla in ostalo je pri izidu 3:0, ki je nedvomno zelo lepa popotnica za petkovo zadnjo prvenstveno tekmo pred prazničnim premorom.

Claudio Marchisio

»Ganjen sem bil, ko sem videl kako lepo so se navijači spomnili na Alessia in Riccarda,« je po tekmi dejal Antonio Conte. »Vedno bosta ostala v naših srcih, navijačem pa se moram zahvaliti tudi za vso podporo, ki jo vedno nudijo meni in celi ekipi. Vedno, ko pridemo na igrišče, se jim želimo po najboljših močeh oddolžiti za to izjemno podporo in danes nam je to odlično uspelo. Atalanta je v tej sezoni strup za italijanske velikane, kajti premagala je Inter, Milan in Napoli, mi pa smo se tekme lotili s pravim pristopom. Bili smo lačni zmage, bili smo izjemno motivirani in tako moramo igrati na vseh tekmah.« Vodilni zadetek je že po minuti in pol prispeval Mirko Vučinić, ki je nazadnje zadel na oktobrskem gostovanju na Danskem. »Takoj smo močno pritisnili na goste in to se nam je kmalu obrestovalo z vodstvom. Sledil je še drugi zadetek, nato pa smo tekmo mirno kontrolirali vse do konca. Vsa ekipa je odigrala odlično tekmo, v vseh elementih igre smo bili naravnost popolni.« Zadnji udarec je gostom iz Bergama zadal Claudio Marchisio. »Tekmo smo odlično začeli. Vodilni zadetek Vučinića nam je olajšal delo, s svojo igro in pristopom pa smo zahtevno tekmo naredili lahko. V drugem polčasu smo razumljivo nekoliko popustili, zdaj pa si pred premorom želimo še petkove zmage proti Cagliariju.«

Juventus

Juventus Stadium, Torino – 38.625 gledalcev (1,318.705 €)
JUVENTUS – ATALANTA 3:0 (3:0)
Vučinić 2., Pirlo 14., Marchisio 27.

Juventus: Buffon; Barzagli (od 63. Padoin), Marrone, Chiellini; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio (od 70. Giaccherini), Asamoah; Giovinco, Vučinić (od 56. Quagliarella)
Klop: Storari, Rubinho, Cáceres, De Ceglie, Isla, Matri
Trener: Antonio Conte

Atalanta: Consigli; Bellini, Lucchini, Manfredini; Schelotto, Radovanović (od 46. Biondini), Cigarini (od 75. Cazzola), Peluso; Bonaventura (od 39. Stendardo), Moralez; Denis
Klop: Frezzolini, Polito, Ferri, Raimondi, Brivio, Troisi, Ferreira Pinto, Matheu, De Luca
Trener: Stefano Colantuono

Sodnik: Davide Massa (Imperia)
Pomočnika: Nicola Andrea Nicoletti (Macerata) & Claudio La Rocca (Ercolano)
Četrti sodnik: Andrea Padovan (Conegliano)
Dodatna sodnika za kazenski prostor: Gianpaolo Calvarese (Teramo) & Leonardo Baracani (Firence)

Rumeni karton: Manfredini (30.)
Rdeči karton: Manfredini (32.)