Serie A: Utrujeni Juve klonil v Rimu

Juventus je v 25. krogu italijanskega prvenstva na gostovanju pri Romi prikazal eno izmed slabših predstav v letošnji sezoni in doživel minimalen poraz. Po lepih zmagah proti Fiorentini in Celticu je moštvo Antonia Conteja tokrat delovalo bledo, utrujeno in precej iztrošeno, posledično pa je »stara dama« prvič po 8. februarju 2004 izgubila na gostovanju pri Romi. Edini zadetek je z neubranljivim strelom dosegel domači kapetan Francesco Totti, ki pa bi moral tekmo z rdečim kartonom po brutalnem prekršku nad Pirlom zaključiti že v prvem polčasu.

Andrea Pirlo

Italijanski prvaki so v letošnji sezoni že nekajkrat dokazali, da se po velikih evropskih zmagah težko znova prilagodijo na ritem italijanskega prvenstva. Najnovejši dokaz je nocojšnje gostovanje pri Romi, ki so ga belo-črni pričakali s popotnico dveh pomembnih uspehov proti Fiorentini in Celticu, na že tretji tekmi v tednu dni pa jim je očitno poleg fizične ponagajala tudi psihološka utrujenost. Juve je namreč v Rimu deloval bledo, nepovezano, brezidejno in utrujeno, zato že četrti prvenstveni poraz v tej sezoni ne predstavlja pretiranega presenečenja.

Kot je že sam napovedal na petkovi tiskovni konferenci, se je Antonio Conte odločil, da bo tudi na tokratni tekmi zaupal večini nogometašev, ki so se izkazali na zadnjih tekmah. Namesto Marchisia in Pelusa, ki zaradi kartonov nista imela pravice nastopa, sta začela Pogba in povratnik Asamoah. V uvodnem delu tekme je Juve prevzel pobudo, presenetljivo dobro organizirana Roma pa se je brez težav branila in že po dobrih desetih minutah prvič resneje zapretila. Po lepi globinski podaji je bil Osvaldo spretnejši od Buffona, ki pa mu je dobro zaprl kot in Bonucci je uspel pravočasno razrešiti nevarnost pred Juventusovim golom. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa je imel Juve navidezno terensko premoč, edino priložnost pa je zapravil Pirlo, ki je iz prostega strela spretno želel prelisičiti Stekelenburga, ki pa se je izkazal z lepim posredovanjem. Prvi polčas je minil v znamenju nervozne in nepovezane igre obeh ekip, še najbolj pa bo v spominu ostal po brutalnem prekršku Tottija nad Pirlom, ki ga je sodnik Rocchi kaznoval le z rumenim kartonom, kreator Juventusove igre pa je na srečo ostal nepoškodovan.

Mirko Vučinić

Precej bolj živahno se je začel drugi polčas, ko sta najprej zapretila Osvaldo in Vučinić, kmalu zatem pa je po močnem strelu Pjanića z razdalje odlično posredoval Buffon. Na drugi strani je po strelu Matrija moral posredovati Stekelenburg, v enajsti minuti nadaljevanja pa se je Conte odločil za dvojno menjavo. Giovinco in Padoin sta nadomestila Vučinića in Asamoaha, že v naslednji akciji pa je do nevarnega strela z glavo prišel Osvaldo, Buffon pa je z refleksno obrambo ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Toda nedotaknjena je ostala le do naslednjega napada Rome, ko je po odbiti žogi z roba kazenskega prostora neubranljivo zadel Francesco Totti. Juventus se je tako znašel pred težko nalogo, kajti spočita, borbena in motivirana Roma je bila postavljena zelo visoko, to pa je tokrat razglašenim gostom iz Torina onemogočalo nemoteno organizacijo nevarnih napadov. Conte je namesto Vidala v igro poslal še Anelkaja, niti vstop tretjega napadalca pa ni pretirano pomagal in Juve si vse do sodnikovega podaljška ni uspel priigrati nobene resne priložnosti za izenačenje. Še največjo možnost za izenačenje so tako predstavljale prekinitve, zadnje izmed njih, kota v 94. minuti, pa sodnik Rocchi sploh ni dopustil, kajti po štirih minutah sodnikovega podaljška se mu je zelo mudilo zaključiti tokratno tekmo.

Arturo Vidal

»Že pred tekmo s Fiorentino sem jasno povedal, da nisem navdušen nad tem, da moramo v tednu dni odigrati kar tri tako zahtevne tekme,« je po četrtem ligaškem porazu dejal Antonio Conte. »Plačali smo davek utrujenosti, vsekakor pa bi bil dodaten dan počitka več kot dobrodošel. V prihodnosti bi si želel ob sestavljanju tekmovalnega koledarja nekoliko več spoštovanja za ekipo, ki Italijo predstavlja v evropskem nogometu. To je edini izgovor, ki ga lahko ponudim, kajti nocoj nismo igrali kot ekipa. Če se to zgodi, nas lahko premaga kdorkoli. Naredili smo korak nazaj in upam, da ga bomo izkoristili kot lekcijo za prihodnost. Pred tekmo sem igralcem dejal, naj se javijo tisti, ki so preveč utrujeni za vseh devetdeset minut. Nihče se ni oglasil, toda tekma je pokazala drugačno sliko in današnja predstava mi ni bila všeč.«

 

Olimpico, Rim
ROMA – JUVENTUS 1:0 (0:0)
Totti 58.

Roma: Stekelenburg; Piris, Burdisso, Marquinhos; Torosidis, De Rossi, Pjanić (od 68. Bradley), Marquinho (od 83. Balzaretti); Lamela, Totti (od 88. Florenzi); Osvaldo
Klop: Goicoechea, Lobonţ, Romagnoli, Taddei, Tachtsidis, Perrotta, Jonatan, López
Trener: Aurelio Andreazzoli

Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Cáceres; Lichtsteiner, Vidal (od 71. Anelka), Pirlo, Pogba, Asamoah (od 56. Padoin); Matri, Vučinić (od 56. Giovinco)
Klop: Storari, Rubinho, Marrone, Isla, Giaccherini, Quagliarella
Trener: Antonio Conte

Sodnik: Gianluca Rocchi (Firence)
Pomočnika: Elenito Giovanni Di Liberatore (Teramo) & Lorenzo Manganelli (San Giovanni Valdarno)
Četrti sodnik: Mauro Tonolini (Milano)
Dodatna sodnika za kazenski prostor: Daniele Orsato (Schio) & Antonio Damato (Barletta)

Rumeni kartoni: De Rossi (18.), Totti (31.); Lichtsteiner (51.), Matri (61.), Pirlo (93.)