Taktična analiza: Milan 1 - 2 Juventus , 9.krog

Gigi Delneri

Predstavitev postav:

Taktični razvoji med tekmo:

Delneri postavi Marchisia na desno stran, kjer sta Antonini ter Boateng bolj ofenzivno naravnana. Na drugi strani, kjer se Milan predstavi z bolj taktičnima igralcema kot sta Gattuso ter Bonera, pa odigra Martinez. Milan začne odlično, s hitrimi oddajami žoge, takoj ko pride v posest, s katerimi najbolj izkoriščajo odprti prostor za Ibro, Pata in Robinha. En primer je prikazan na slikah ki sledijo. Pirlo odda žogo na bok do Bonere, Pato medtem napada prostor za hrbtom De Ceglia in sprejme podajo Bonere ter v nadaljevanju priigra priložnost za Ibrahimovića.

V prvih desetih minutah Milan s hitrim preskokom igre ter s hitrimi odvzemi žoge s pomočjo velike agresivnosti v fazi brez posesti žoge, spravi v velike težave Juventus, ki ne uspe pokriti prostor napadalcem Milana. Tudi ko je obramba postavljena uspe Milan najti, po zaslugi odličnih gibanj svojih napadalcev, prostor s katerimi spravijo obrambo Juventusa v krizo, tako kot je bilo v primeru prečke Ibrahimovića.

Pato se odlepi od branilcev Juventusa in najde prostor za sprejem žoge s strani Boatenga; sprejem je v zelo nevarni coni kadar igraš s štirimi veznimi igralci, kajti krilni igralec kateri je bolj oddaljen od žoge, vedno stoji nekoliko širše ker mora biti pripravljen vstopiti v obrambno linijo kot ''peti branilec''. Sprejem v pravkar opisani coni omogoča Patu, da napade obrambo Juventusa, da s svojo hitrostjo preigra Bonucciju in poda do Ibrahimovića, ki zadane stičišče okvirja vrat.

Po prvih 10-ih minutah pa črnobeli uspejo popraviti določene stvari in posledično zmanjšati število izgubljenih žog na sredini igrišča. To pomeni velik plus Juventusa v taktiki Milana, ki se skoraj vedno brani s samo sedmimi igralci za žogo ter posledično dopušča nasprotniku, da je s posestjo v svojih nogah napada v številni premoči. Poleg tega ima samo tri igralce, ki pokrivajo prostor (Gattuso/Pirlo/Boateng) in zato ima nasprotnik veliko prostora.

Kadar Milanu ne uspe hitro ukrasti žoge nasprotniku in so igralci prisiljeni se postaviti na svoja mesta, je število Milanovih igralcev v fazi branjenja velik problem. In Juventus je dovolj spreten, brez številnih napak ter brez odrekanja igri po tleh s katerimi se izognejo dolgim žogam, da prepreči predčasen odvzem žoge črnomodrih. Število izgubljenih žog Juventusa tako postane eden od faktorjev, ki zavirajo hitre in globinske podaje Milana. Drugi faktor je odličen presing nad igralcem z žogo že na začetku akcije, faza kjer so vezisti zelo pomembni, vendar tukaj se izkaže tudi Quagliarella. V seriji slik ki sledijo vidimo Quagliarello v posesti žoge, kateri poskusi z globinsko podajo podati do Mela; Nesta prehiti ter se znebi Mela in poda do Pirla. Quagliarella z odlično agresivnostjo gre v presing na Pirla, ki je prisiljen podati do Abbiattija.

Tako kot v pravkar prikazanem primeru, presing na igralca v posesti žoge že na začetku akcije, tudi takrat kadar Juve ne uspe priti do žoge, zmeraj ustavi hitre napade Milana in ga prisili na igranje proti postavljenim linijam Juventusa. V tej fazi igre taktična premoč Juventusa postane očitna: tesno skupaj postavljene linije ne dovolijo Milanu, da bi našel uporaben prostor v napadu ter odrežejo Robinha iz igre in obrambna linija ne pusti globinskega prostora za napadalce Milana. Poleg tega kadar Juventus odvzame žogo, mu pogosto uspe hiter napad s katerim se znebijo celotne vezne linije črnordečih. V tej fazi moč Felipe Mela ni ovirana s strani vezne linije Milana. Kot primer te faze poglejmo naslednje slike. Legrottaglie z glavo izbije žogo proti Melu, ki se znebi presinga Gattusa in odigra podajo z Aquilanijem ter se znebi Pirla, ki pa je prisiljen ustaviti Brazilca s prekrškom za rumeni karton, da se ne bi znašel pred odprto zadnjo linijo.

Image

Image

Image

Image

Presing Juventusa na igralca z žogo pripelje do prvega zadetka Quagiarelle. Presinga začne prav napadalec iz Neapelja nad Papastathopoulosom, ki prisili grškega branilca do podaje na levo nogo Abbiatija, ki izbije žogo na nogo Aquilanija, ki začne akcijo za lep gol Quagliarelle.

Image

Image

Zelo pomembno je omenit da, za razliko od prvih tekem v sezoni, mesto prvega napadalca zaseda Del Piero, s Quagliarello na mestu polšpice, ki na tem položaju kaže odlične predstave.

Drugi polčas se začne na enak način kot prvi, z Delnerijem ki zamenja Pepeta, zamenjava De Ceglia, in ga postavi na levo stran obrambe, Motto pa na nazaj na desno. Po približno petih minutah se Allegri odloči, glede na to da Robinho med linijami ne pride do izraza, da po igral v sistemu s tremi napadalci, z Robinhom ter Patom ob strani in z Ibro v sredini.

Image

Trener črnordečih tako poskuša razširiti obrambo Juventusa in igrati ena na ena na bokih. Ampak Juventus nadaljuje z zelo natančnim igranjem, z zelo agresivno igro v fazi brez posesti žoge ter z onemogočanjem hitrega kroženja žoge Milana. Linije nadaljujejo s strnjeno postavitvijo in zelo skupaj med sabo, ekipa pa je pripravljena na hitre protinapade.

Image

Tudi kadar Milanu uspe priti v cono 25m od gola črnobelih, se 4 branilci znotraj kazenskega prostora odrežejo zelo dobro (morda edino pri zadetku Ibrahimovića). Napaka Antoninija, po odlični globinski podaji Quagliarella, je pripeljala do zadetka Del Piera. Juventus trpi le v zadnjih desetih minutah, od 30. do 40. minute drugega polčasa, zaradi slabega taktičnega dojemanja Sissoka na mestu desnega krila, katerega je malijski igralec prevzel po poškodbi Martineza, Marchisio pa se je takrat premaknil na levo stran. Sissoko je pogosto preblizu centralnih vezistov in predaleč Robinhu, kateri lahko sprejme žogo in gre v duel ena na ena proti Motti, brez da bi Sissoko kako oviral Brazilca ali pokril prostor Antoniniju. Že pred zadetkom Ibrahimovića se pokaže tudi slabost.

Pirlo na sredini igrišča poda široko na stran do Robinha, s Sissokom ki v tem trenutku stoji preblizu centralnima vezistoma in predaleč Robinhu. Robinho lahko sprejme podajo, povleči nase Motto in podati do Antoninija, ki lahko neovirano poda predložek v kazenski prostor.

Image

Image

Image

Image

Akcija po kateri je padel zadetek Ibrahimovića je identična tisti opisani zgoraj, ponovno s Sissokom preblizu Mela.

Image

Image

Image

Image

Delneri, po prejetem zadetku, se takoj odloči reagirati v vezni liniji ter pripelje inteligenco Marchisia nazaj na desno stran, Sissoka na svoje naravno mesto v centru vezne linije ob Felipe Melu, Aquilani pa se preseli na levo stran, kjer po odhodu Pata, Milan ne igra tako pogosto.

Image

Marchisio se boljše znajde na položaju in bolje razume taktiko ter tako ostane zelo blizu Robinhu.

Image

Poglejmo kako v enaki situaciji, s Pirlom ob žogi na sredini igrišča, Marchisio stoji na pravem položaju in ob sprejemu žoge Robinga je pripravljen pomagati Motti pri pokrivanju Brazilca in morebitnega vtekavanja Anotinija.

Image

Image

Zadnja taktična poteza Delnerija je onemogočila remi Milana in Juventus je iz San Sira prinesel tri zlate točke.