Taktična analiza: Juventus 1 - 1 Roma , 12.krog

Gigi Delneri

Predstavitev postav:

Trener Delneri zamenja kaznovanega Motto z mladim Dancem Sorensenom, izjemoma postavljenega na mesto desnega beka v obrambi. Obrambno linijo pred Storarijem dopolnjuje še dvojec Bonucci/Chiellini ter Grosso na levi strani. Na sredini se vrne centralni dvojec Felipe Melo in Aquilani s Pepetom na desni ter Marchisiom na levi strani. Napad sestavljata Iaquinta in Quagliarella.

Nekdanji trener Juventusa Ranieri odgovori s sistemom 4-3-1-2 z Julio Sergiom na golu, Casettijem, Mexesom, Burdissom ter Riisejem iz desne proti levi v obrambi. De Rossi igra pred obrambno linijo s Simpliciom kot polkrilo na desni in Grecom kot polkrilo na levi strani. Menez igra med linijami z Vučinićem in Tottijem v napadu.

juventus roma

 

Taktični razvoji med tekmo

Tekma se takoj razvije v točno določene taktične sisteme. Roma poskuša s kratkimi podajami in posestjo žoge priti v kazenski prostor Juventusa. V fazi brez posesti žoge poskuša čim bolj zgostiti prostor okoli žoge ter, takoj ko pridobi posest, oddati žogo nazaj v ofenzivno cono. Seveda s takšno igro tudi obrambna linija Rome ostane zmeraj čim višje. Povsem drugačno igro izbere Delneri za svoj Juventus. V fazi brez posesti žoge se Juventus zelo hitro združi in postavi na svoje položaje. Ob ukradeni žogi sledi hiter prenos žoge s katero skuša kaznovati visoko postavljeno obrambo Rome.

Analizirajmo s slikami in figurami pravkar opisano taktiko. Da bi ohranili posest žoge, se igralci Rome neprestano gibljejo iz svojih primarnih pozicij. Predvsem napadalca Totti in Vučinić se pogosto odlepita od centralnega obrambnega dvojca Juventusa s širjenjem in odkrivanjem.

Image

Cilj in rezultat takšnega gibanja je ustvariti številčno premoč okoli žoge na način, da žoga kroži po igrišču in z nabiranjem posesti, ter pri tem Roma izkoristi številčno premoč katero ustvarijo trije vezisti in gibanje Tottija, Vučinića in Meneza, ki ne gredo nikoli v globino ampak se odprejo in/ali gredo proti žogi. Na sliki ki sledi se opazi kako so trije ofenzivni igralci Rome na liniji vezne linije Juventusa in veliko gostoto igralcev Rome okoli žoge.

Image

Presing na žogo pri Juventusu začneta krilna igralca, ko ima žogo v posesti eden od Rominih bekov. Ranieri se izogne takšnemu tipu presinga s tem, ko oba beka v fazi posesti žoge dvigne, ob tem pa pride po žogo eden od polkril (ali zadnji vezni) ki se odkrije in sprejme žogo, kot se vidi na slikah ki sledi, kjer pride po žogo Simplicio, Cassetti pa se pri tem dvigne.

Image

Na sliki ki sledi se dobro opazi postavitev obeh ekip. Tokrat se odkrije De Rossi, pri tem pa se dvigne Riise in tako preseneti Pepeta.

Image

Takšno gibanje prisili krilnega igralca Juventusa, da ostane nizko ob beku Rome in če želi Juventus narediti presing na igralca v posesti žoge, mora nujno iz linije stopiti eden izmed centralnih vezistov. Pri tem se naredi prostor, ki ga igralci Rome pogosto izkoristijo in sprejmejo žogo prav v tej coni. Poglejmo sliko ki sledi, kako Aquilani napade Greca in kako pusti za sabo prazen prostor katerega izkoristi Vučinić, ki sprejme podajo Greca.

Image

Protiukrep Delnerija je, na približno polovici prvega polčasa, sprememba sistema v nekakšne sorte 4-3-3 s Quagliarello na levi, Pepetom na desni, Aquilanijem in Marchisiom polkrili ter Melom kot zadnji vezni.

Image

Image

Na naslednji sliki vidimo kako Aquilani naapde Greca in je kako Melo pripravljen napasti Meneza, ki je v tistem trenutku v nepokriti coni (primerjajte to sliko s šesto sliko kjer Aquilani napade Greca, kako daleč je Melo od Vučinića).

Image

Delnerijeva poteza močno oteži kroženje žoge Rome. Pri zaključku analize Romine posesti žoge ter protiukrepov Juventusa, je potrebno omeniti nenevarnost Rominih igralcev v zadnjih 25-ih metrih, kljub dobremu posestvu žoge. Delno zaradi neučinkovite interpretacije Ranierija v tej fazi igre in delno zaradi dobre igre zadnje linije črnobelih ki je uspešno zaustavila napad Rome, so si Rimljani v celi tekmi priigrala le en nevaren strel Meneza v 10. minuti ter nekaj lepih predložkov iz strani, katere pa so v kazenskem prostoru brez težav ustavili branilci Juventusa.

Zdaj pa analizirajmo igro Juventusa v posesti žoge. Kot je bilo rečeno v uvodu, je taktika Juventusa zelo nasprotna taktiki nasprotnika: po odvzeti žogi se v vertikali čim prej znebiti linije Rome, kjer igralci ustvarjajo presing, ter za tem podaja v prostor kjer je bila Roma najšibkejša zaradi visoke obrambe.

Priložnost Iaquinte v 7. minuti prikazuje igro črnobelih. Kcija se začne pri Bonucciju ki odvzame žogo Tottiju; žoga pride do Quagliarelle ki stoji zelo široko, Riise pa ostane visoko in torej izven akcije. Quagliarella steče po vertikalni liniji in zaposli Iaquinto z odlično podajo v globino. Slaba kontrole žoge prisili Iaquinto v strel iz dokaj težkega položaja iz strani.

Image

Image

Image

Na sliki ki sledi vidimo kako Iaquinta vedno napade prostor in v celotni tekmi nikoli ne steče proti žogi.

Image

Na naslednjih slikah je predstavljena osnovna filozofija ofenzivne faze Juventusa. Pri odlično postavljeni obrambni liniji Juventusa, Chiellini porine žogo do Quagliarelle, ki jo poda nazaj do Aquilanija, kateri takoj razširi igro s podajo na desno stran do Pepeta (katerega pozicijo sem označil na začetku akcije, ki prikazuje njegovo zelo dinamično predstavo).

Image

Image

Image

Image

Kot je prikazano na slikah; zelo direktna, vertikalna, linijska faza ofenzive Juventusa.

Med celotno tekmo Juventus igra z zelo hitrimi akcijami, večina nevarnosti pa pride z vertikalno igro. Priložnost Quagliarelle v 27. minuti drugega polčasa se začne z ukradeno žogo Traoreja, ki takoj odda žogo do Mela. Ponovno je Riise ostal zelo visoko in izven akcije Juventusa. Brazilec v dresu Juventusa odpre igro s podajo do Pepeta, katerega prisilno napade Burdisso. Quagliarelle steče za hrbtom Burdissa in prejme podajo Pepeta, vendar odlična intervencija Mexsesa prepreči veselje Quagliarelli.

Image

Image

Image

Image

Še ena situacija, katera bi se lahko poplačala Juventusu, je osamljenost Pepeta na desni strani v dvobojih ena na ena z Riisejem. Na primeru ki ga prikazujemo Aquilani odpre proti Pepetu, ki je široko na desni strani. Vidimo kako trije vezisti Rome, brez podpore treh ofenzivnih igralcev, ne morejo pokriti celotnega igrišča; zaradi tega gre lahko Pepe v dvoboj z Riisejem brez da bi ga še kakšen igralec Rome pokril. Tako ima možnost preigravanja in poslati v kazenski prostor lep predložek, katerega bo odbil Julio Sergio do Mela, kateri pa z nekoliko težjega položaja ne bo uspel zadeti praznega gola Rome.

Image

Image

Image

Pepe uspe vedno spraviti Riiseja v težave, s preigravanjem tako na stran, kot tudi proti centru. V priložnosti Marchisia v 20. minuti drugega polčasa, Aquilani poda do krilnega igralca Juventusa, napade prostor s čimer povleče nase Greca ter odpre prostor na sredini za Pepeta, kateri preigra Riiseja in z desnico pošlje lep predložek na drugo vratnico do Marchisia, ki pa ne uspe spraviti žoge za hrbet Julia Sergia.

Image

Image

Image

Image

Podobno taktično gibanje opazimo v priložnosti Aquilanija v 36. minuti drugega polčasa. Melo poda do Pepeta in se ponudi v prostor. Tokrat, za razliko od rpejšnjih akcij, Pepe ne preigra Riiseja, ampak poda do Mela kateri preigra Simplicia in poda nazaj do Aquilanija, katerega zadetek pa tokrat prepreči Burdisso.

Image

Image

Image

Image

Iz spodnjega grafa je razvidno, da je iz desne strani prišlo kar 49% akcij Juventusa, zgolj 11% pa iz leve strani.

Image

Juventus od polovice prvega polčasa, vse do vstopa Del Piera na igrišče, uporablja sistem 4-3-3. Videli smo že pozicijo Quagliarelle v fazi brez posesti žoge. Tudi v fazi posesti žoge, po zasluge odlične hitrosti, Quagliarella pokriva predvsem levo stran.

Image

Prihod Del Piera namesto Iaquinte, pripelje ponovno do klasičnega sistema 4-4-2.

Image

S prihodom na sistem 4-4-2 Juventus taktično ne odigra tako kot smo zgoraj opisali, kajti Roma s časom izgubi odločnost v posesti žoge. Vendar pa Juventus izgubi napade v prostor s tem ko igrišče zapusti Iaquinta. Zamenjava Tottija z Borriellom Romi ne pomaga rešiti problemov. Zelo uporabni Quagliarella konča tekmo kot levo krilo v sistemu 4-4-2 z Amaurijem na igrišču namesto Marchisia, ki tako dela v napadu družbo Del Pieru. Tekma se konča z remijem, čeprav si je Juventus zaslužil zmago.